7,5e maand met ons vieren

Vanaf het begin van de corona (18 maart 2020) woonden mijn dochter, haar man en hun toen 4,5e maand oude dochtertje bij me in, gevlucht voor het verwachte slechte coronabeleid in Mexico-stad en de gesloten kinderopvang.
Op 6 november reisden ze weer terug naar Mexico.  Mijn kleindochter was inmiddels ruim een jaar oud. Het was een bijzonder leuke tijd, zo met elkaar in een bubbel: zij konden via internet doorwerken, ik werd oppas-oma en zorgde ook voor het huis, maar moest ook een deel van mijn duurzame levensstijl parkeren: ivm de baby werden aan paar deurdrangers buiten werking gesteld: deze deuren bleven permanent openstaan. Dat was in de zomermaanden geen enkel probleem, maar in een koudere tijd zorgen de deurdrangers ervoor dat koude lucht maar kort een warmere kamer kan instromen en dat warme lucht in die kamer slechts in korte tijd kan uitstromen nar de koudere ruimte.

Hun gewoontes waren soms minder duurzaam. Mijn schoonzoon kookt graag, maar niet altijd met deksel op de pan en ook best lang op een relatief hoge inductiestand(6in plaats van 3). Geen stapelen van pannen meer of de snelkookpan. 
Wb de waterkoker pasten ze zich aan mijn wensen aan: water werd nu niet meer voor ieder kopje thee afzonderlijk gekookt, maar het kokende water ging in ieders eigen thermoskan.
Elke dag douchen wilden ze best graag, maar de 100 liter boiler is zuinig afgesteld; je moet dan naar de kelder lopen om hem aan het werk te zetten en weer voldoende warm water aan te maken. Het leverde wat gemopper op. Terwijl ik het juist prima vind om in beweging te blijven en die keldertrap op en af te lopen, ook om groentes weg te brengen of op te halen. 
De koelkast moest ik vaker ontdooien en schoonmaken; hij werd soms net wat te vol gestouwd en iets langer opengelaten op zoek naar iets in die overvolle koelkast.
Ook gebruikten ze in maart/april het electrisch verwarmingspaneel om de slaapkamer te verwarmen.

Ik was benieuwd naar het energieverbruik, maar dat viel nog best mee, vergeleken met het jaar ervoor:
Het totaalverbruik in de periode 1-1-2020 tot en met 6-11-2020: 1911 kWh (afgerond)
In heel 2019 verbruikte ik 1621 kWh. Daar zat de maand november nog bij en de halve maand december.
Op basis van mijn verbruik in 2019 kreeg ik in 2020 een contract aanbieding bij Van de Bron voor 5 euro per maand. Dat heb ik onlangs verhoogd naar 10 euro per maand. 
Waarschijnlijk gaan de nieuwe huurders dit ook verbruiken. Maar dan nog: het is niet veel.