Tip van Eddy van Haren:
Koop een luchtvochtigheidsmeter met temperatuurweergave en met buiten unit.
Zodra de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomt moet je ventileren, tenzij de buitenunit boven de 75% in de winter aangeeft. Als de lucht vochtig wordt dan is er ook luchtvervuiling.
Vochtige lucht voelt koud aan en het kost meer energie om koude lucht te verwarmen.
Je bent dan geneigd de verwarming hoger te zetten. Terwijl het comfortabeler en energiezuiniger is, om die vochtige lucht buiten te laten.
Droge lucht daarentegen voelt juist warmer aan.
Te koop onder andere bij bol.com
In de zomer kan het in de kelder soms heel vochtig worden. Bij echt hoge temperaturen moet je dan juist niet ventileren, om condens en schimmel te voorkomen.
Ik had zelf al een infrarood temperatuurmeter van Voltkraft. Deze is niet meer in de handel, maar de nieuwe versie (IR-SCAN-350RH/2 kan ook het dauwpunt meten en is goedkoper geworden: 58,99 bij Conrad. Handleiding (engels).
Het werkt heel eenvoudig: je richt de scanner op de muur of het raam of een voorwerp en het apparaat toont direct de gemeten temperatuur.
Hieronder wat foto’s van scans op 7 december ‘s ochtends om 8 uur, in mijn nieuwe goed geïsoleerde huurappartement in Wassenaar. Je ziet hoe relatief slecht een enkele vitrage scoort: 18,2 graden, terwijl een goed geïsoleerd gordijn de temperatuur netjes op 20,4 graden houdt. Buiten was het 6 graden (meting buienradar Wassenaar, niet heel nauwkeurig dus).
Meting van alleen raam, zonder vitrage of gordijn: 16,7 graden. Met een stuk zwart ervoor ietsje hoger. Dat schijnt noodzakelijk te zijn vanwege glas als materiaal.
Meer weten over deze techniek en hoe verschillende materialen reageren?
https://jopostechniek.eu/uitleg-infrarood/
https://meetwinkel.nl/kennisbank-groep/werking-infrarood-thermometer/