Te huur

Waarschijnlijk weer vanaf 2022: mijn duurzame en energiezuinige tussenwoning met ruime, lichte woonkamer, dichte keuken, 3 slaapkamers en ruime kelder. Ik woon zelf tijdelijk in de buurt van mijn 3 kleinkinderen in de randstad wonen en wil misschien terug kunnen komen. Huur is mogelijk voor een aantal jaren, misschien wel 10 of 15. Ik hoop dat we samen een oplossing vinden voor de situatie dat ik terug wil komen of het huis wil verkopen.

Huur: €1600 per maand, gestoffeerd excl. electra, water, internet etc. Een paar meubels blijven achter (zie helemaal onderaan)

Bouwjaar: 1958; renovatie:  2014-2016
Perceeloppervlakte: 162 m²
Woonoppervlakte: 118 m²
Inhoud: 360 m³
Achtertuin: ligt op het noorden; 7 m. diep en 6,5 m breed
Voortuin op het zuiden: 8 m diep en 6,5 m breed
Glasvezelaansluiting

Doelgroep: mensen die houden van energiezuinig en gezond leven, in een natuurlijke omgeving. 
Geen rokers, geen huisdieren.

Wat kan je verwachten? 

Een zeer goed geïsoleerd huis
Bijna alle ramen hebben 3 dubbel glas. De muren zijn voorzien van 20 cm muurisolatie van houtvezelplaat, waarvan 14 cm buiten en 6 cm binnen; 
Vloerisolatie binnen: de woonkamervloer heeft 2 soorten (tonzonfolie en piepschuimbolletjes); de kelder is zeer goed geïsoleerd;  
Dakisolatie:  14 tot 20 cm PIR schuim; het dak is bovendien begroeid met sedum 
Opwekking zonne-energie: er liggen 10 zonnepanelen op.
De eerste 60 cm van de bodem zijn eveneens geïsoleerd, waardoor de isolatie als een theemuts over het huis ligt en zelfs tot in de bodem doorloopt.
De warmte wordt overdag opgeslagen in het isolatiemateriaal en ‘s avonds afgegeven.
Het enige nadeel is dat het ‘s zomers dan ook extra warm kan worden. Door de rolluiken aan de zuidkant docht te laten vanaf een uur of 10 a 11 en ‘s avonds en ‘s nachts te luchten (ramen zijn voorzien van muggenhorren) houd je het huis redelijk koel. Max 28 graden.
In de winter als de zon niet de woonkamer verwarmt (het huis ligt op het zuiden), kan het fris aanvoelen. Het huis raakt ‘s nachts zijn warmte kwijt door de ramen. Ook al zijn ze 3-laags, ze isoleren minder goed dan de muren. Gordijnen helpen veel, en in de woonkamer heb ik ook duette plissé gordijnen. Deze helpen ook de warmte binnen te houden.
Daarnaast helpt het enorm als je jezelf warm aankleedt. Isoleer je lichaam!
Met al deze maatregelen vind ik het een heerlijk huis om in te wonen.
Meer info en korte video’s van buiten-isolatiewerk
Verwarming met 6 infrarood panelen als hoofdverwarming -> een schone, 's winters frisse binnenlucht en foto's
(meer over infraroodverwarming, voor- en nadelen volgens ThermIQ)
Er zijn geen radiatoren, geen cv ketel, zelfs geen gasaansluiting meer: verwarming van je lichaam gebeurt door infraroodpanelen aan het plafond.

De thermostaat in de gang beneden regelt het aan- of uitschakelen van de twee infraroodpanelen (elk 550 W) in de gang beneden en de overloop boven. Ik stelde de thermostaat in op 16 °C als gewenste temperatuur voor overdag en 14 °C voor de nacht. Komt de temperatuur onder de gewenste temperatuur, dan schakelen de panelen aan.
Ik vind het wel prettig om wat koele ruimtes in huis te hebben, vooral als ik daar toch bezig ben. Maar je kan gerust de thermostaat anders instellen. (je hebt hiervoor even de gebruiksaanwijzing nodig.)

De kleinste kamer boven heeft een infrarood paneel (270 W) van Irecoheat aan de wand en er is een thermostaat aan gekoppeld: Kies je temperatuur en het paneel gaat aan of niet. Alle andere panelen en thermostaten zijn van ThermIQ

De andere kleine kamer heeft een infarood paneel (1100 W) aan het plafond gekoppeld aan een thermostaat. Ook hier is geen sensor. Je zal er in beide kamers zelf op moeten letten dat je de thermostaat lager zet, als je de kamer verlaat.

In de woonkamer hangen 2 infrarood panelen aan het plafond van elk 1100 W. Elk is gekoppeld aan zowel een thermostaat als een bewegingssensor. Met een eenvoudige draaithermostaat kies je de gewenste temperatuur.  De bewegingssensor geeft een signaal af bij beweging. Bij zowel warmtevraag als beweging zal het infraroodpaneel ingeschakeld worden. De sensor schakelt het paneel uit als er geen beweging meer is. De processen lopen via een PLC in de kelder. 
Te lang echt doodstil zitten is niet verstandig, dan krijg je het koud.

over de plaatsing van de panelen, en PLC

De grote slaapkamer met tweepersoonsbed heeft geen verwarming.
In de badkamer hangt een warmtestraler aan de muur boven de wastafel.
Keuken, toilet en kelder hebben geen extra verwarming.

Luchtverversing in de woonkamer
In de woonkamer ververst een warmte terug win installatie (WTW) continu verse lucht. Hierbij wordt 88% van de binnenwarmte teruggewonnen. Merk Zehnder. Meer over de WTW

Een CO2 meter op tafel meet de hoeveelheid CO2 in de lucht, geeft dit weer als een getal. Het laat een alarm horen als de CO2 concentratie hoger is dan 1400 ppm is. In dat geval dien je het alarm uit te zetten en een van de volgende maatregelen te nemen

 • de WTW in een hogere stand zetten
 • de deur naar de gang open zetten
 • een raam opendoen  
  Een half uur na het uitzetten van het alarm meet de CO2 meter opnieuw en heb je hopelijk afdoende maatregelen getroffen. Anders gaat het opnieuw af en probeer je een andere maatregel. Een hoge concentratie CO2 betekent dat er te weinig zuurstof in de lucht is, hetgeen hoofdpijn kan veroorzaken.
Aangename temperatuur, geen tocht

Door het vrijwel ontbreken van tochtstromen (geen ventilatieroosters in de ramen en deuren zijn voorzien van tochtstrips en deurdrangers, waardoor ze vanzelf dichtvallen) ervaar je ‘s winters de relatief lage temperatuur van 19 graden toch als aangenaam.
Tocht veroorzaakt het strijken van lucht langs je huid. In de zomer is dat juist heerlijk en helpt het openzetten van deuren en ramen om af te koelen

Laag energieverbruik (denk aan 5 euro per maand voor een eenpersoons huishouden)

Bekijk online bij mijn account bij Enelogic (inbegrepen in huur) hoeveel energie je verbruikt en hoeveel de 10 zonnepanelen opwekken (vooral in de zomer).
Wat maakt het uit als je bijvoorbeeld:

   • de rolluiken dicht doet of open houdt ‘s nachts (in de zomer houden de 3 rolluiken aan de zuidkant echt enorm veel hitte buiten)
   • de duette plisségordijnen dicht versus open (plissé gordijnen met alu-coating in woonkamer zuidkant en badkamer)
   • temperatuur in de hal verhoogt
   • anders gaat koken: zie de tips van Pierre Wind (bespreking door mij van De ecokeuken van Pierre Wind, 2020). Het boek ligt in de keuken.

Eetbare tuin
In voor- en achtertuin is van alles eetbaar; zie https://eetbaarnijmegen.nl/moestuin/stadstuin/
Er staat een hoge moestuinbak om zelf in te zaaien.
Het schuurtje kan je gebruiken om planten in op te kweken, na voorzaaien binnenshuis. Dat deed ik met tomaten, pompoen, courgettes.

Onderhoud en vragen

Ik ben van plan nog af en toe terug te komen naar Nijmegen en zou dan de tuin kunnen onderhouden; problemen helpen oplossen.

Plattegrond, afmetingen en foto's

Begane grond    
Woonkamer  Lengte: 756
Breedte zuidkant: 
409
Breedte noordkant: 348
64 m²
Keuken 319*230 9,57 m²
Verdieping    
Grote slaapkamer 347 * 478 16,6 m²
slaapkamer 2 374 * 310 11,6 m²
slaapkamer 3 255 * 310 7,9 m²
badkamer met douche en wc 234*313 7,3 m²

Begane grond: tuinpad, entree, hal met kapstok-nis en diepvrieskast, woonkamer/eetkamer met electrische oven, toilet met fonteintje, keuken met inductiekookplaat, koelkast, magnetron en veel kastruimte; voortuin en achtertuin met schuurtje

Verdieping: overloop, 3 slaapkamers; badkamer met douche en toilet, wastafel; dak (dak is niet geschikt om op te zitten en veel op te lopen)

Kelder

Een aantal meubels en apparaten blijven aanwezig, zoals:

 • kamer 1: tweepersoonsbed en kastenwand  (niet de lage ladenkasten)
 • kelder: hangkastjes en legplanken.
 • kamer 2: bed
 • kamer 3: bureau
 • hal: diepvrieskast
 • keuken: magnetron, koelkast,
 • woonkamer: 3zits bank, TV en oven

Foto’s volgen medio november 2020.

Het huis is verhuurd vanaf 1 december 2020, voor  een jaar, mogelijk iets langer.

Interesse om misschien daarna te huren? Stuur een mail naar kjjm@xs4all.nl

Tips voor de huurders