Mijn huurappartement in Wassenaar is goed geïsoleerd, waardoor verwarming hooguit in de wintermaanden nodig is. Maar met de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne heb ik geprobeerd daarna (sinds maart 2022) de radiatoren helemaal niet meer te gebruiken. En dat lukt tot nog toe (7-1-2023), het moment van schrijven van dit bericht.
Het grootste energieverlies zit in de ramen, die dubbelglas zijn en HR++.
Mijn oplossing: een gordijn én 2 lagen vitrage tussen gordijn en het raam. De meeste vitrage en ook gordijn nam ik over van iemand anders of ik kocht het in de kringloopwinkel.
De temperatuur is nog niet onder de 17 gezakt, maar soms voelt het dan toch koud aan. Daar heb ik een prima oplossing voor gevonden:
In de woonkamer bevindt zich de keuken en eettafel, ook mijn bureau met computer. In deze kamer ben ik het meeste. Op de foto’s zie je:
- Envisense CO2, temperatuur en vochtigheidsmeter: er gaat een extra oranje lampje branden als het CO2 gehalte te hoog wordt. Dan is het tijd om even de kamer te luchten.
- Het verste van het raam (40 cm! gaatjes waren helaas al geboord.) hangt gordijn aan gordijnrails: dit is een gevoerd gordijn dat ik overnam. Het hangt tot op de grond en voor de radiator. Mocht ik de radiator toch een keer aan willen zetten, dan moet ik het gordijn op de (lege) vensterbank draperen, zodat de radiator zijn warmte in de kamer kwijt kan. Door hem tot op de grond te laten hangen isoleert hij ook de koude van de buitenmuur.
- 2x vitrage aan gordijnrails. De ene 15 cm van het raam, de ander hangt echt pal voor het raam. Hij is bevestigd aan het plafond. Dat is de enige plek waar ik in mag schroeven (huurappartement met kunststof kozijnen).
Beide vitrages kan ik makkelijk over de rails aan de kant schuiven. De gordijnrails vlak langs het raam aan het plafond vond ik achteraf wel lastig te bevestigen. - Boven de deur gebruikte ik Tesa powerstrips gordijnhaken. De powerstrips hechten aan glas en kunststof en zijn eenvoudig na afloop te verwijderen. Eigenlijk vind ik dit de handigste oplossing. Ik plakte ze op het kunststof kozijn. Op het pinnetje van de powerstrip past een gordijnroede voor vitrage. Ik ben van plan de vitrage vlak voor het raam te verwijderen als het buiten warm genoeg is. Dan is het gewoon een kwestie van de roede met vitrage en al eruit tillen en opbergen. Nadeel van een roede is, dat je de vitrage niet makkelijk opzij schuift, dat kan met een rails wel. Maar helaas, na 2 jaar later blijken de powerstrips het toch te begeven. En ook het roetje is niet sterk en verbuigt te makkelijk.
- Tegen tocht van de buitendeur heb ik nu improvisorisch de mat wat omhoog gelegd. Ook dit is een tijdelijke maatregel, eigenlijk alleen nodig bij flinke kou.
Slaapkamer, deze is een stuk kouder. In deze kamer mogen de vitrages en het gordijn altijd blijven hangen. Naar buiten kijken hoeft hier niet.
- Hier koos ik voor de vitrage dicht bij het raam een 16-199 mm dikke uitschuifbare roede bij Kwantum en plafondhaken. Het ventilatierooster kan hierdoor iets makkelijker de frisse buitenlucht kwijt in de kamer.
- De haken heb ik zo opgehangen dat ik de vitrage er met roede en al makkelijk uittil. Ik hoef alleen het schroefje een beetje los te draaien.
- Met een bandje (bevestigd aan haakje) houd ik alle lagen makkelijk opzij als ik door de buitendeur naar buiten wil (met mijn electrische fiets die hier warm binnen staat)
Ik heb ook een tussenkamer die vooral voor de kleinkinderen is. Hier gebruikte ik alleen de smalle uitschuifbare vitrage roedes en plakhaken met pinnetje voor vitrage van Tesa. Het raam is vrij breed, breder dan de langste roede (uitschuifbaar tot 180 cm.).
Ik bevestigde 2 plakhaken boven het midden van het grote raam, en een plakhaak aan de buitenzijde van her raam, alles op het kunststofkozijn. De plakhaken zijn eenvoudig te verwijderen bij verhuizing.
Ik knipte de vitrage een heel klein stukje in bovenaan (circa 5 cm). Ik reeg 2 roedes door de bovenkant van de vitragetunnel. Hierdoor blijft het toch ogen als één geheel en kan de koude lucht niet ontsnappen in het midden. Het bevestigen is wel iets lastiger hierdoor. Het lukte net in mijn eentje.
Tips en overwegingen:
- de vitrage die ik overnam was al voorzien van gordijnband met ingestikte vouwen. Ik heb die vouwen losgetornd (met tornmesje). De ruimte boven het gordijnband paste precies om de roede. Als hij te klein was, had ik het gordijnband er af moeten halen en dan zelf even een tunneltje moeten naaien. Als je het beter wil kunnen verschuiven, zou roedeband ook een optie kunnen zijn.
- Het is even een klus, maar het scheelt enorm in comfort vind ik. En ik zie het elke ochtend weer bevestigd op mijn temperatuurmeter: wat verliest de kamer ook ‘s nachts weinig warmte!
- Maar: er is wel verschil: de slaapkamer blijft ondanks de maatregelen toch 2 graden kouder dan de woonkamer. Kies dus liever één ruimte waar je alles doet, en niet een aparte kamer voor de pc, een andere voor het naaiwerk, weer een andere voor lezen of koken.