Liander: afsluiten gas, 3 fases electra

12-10-2016: Liander sluit gas af, verzwaart electra naar 3-fases, past meterkast aan.

Op 12 oktober half 8 staan de mannen van Van Gelder (in opdracht van Liander) klaar voor 4 grote ingrepen.

In de ochtend sloopt één man de oude electrakast in de kelder en bereidt de nieuwe bedrading voor naar de meterkast.

Mijn  huis van het gas afkoppelen blijkt nog de kleinste. Daarvoor graven ze een gat aan de overkant van de straat. Het is snel klaar, ik ben te laat voor een foto.

Op deze dag voorzien ze ook de buren van een eigen electra-aansluiting, voorheen liep electra vanuit een gemeenschappelijke kast in mijn kelder.
Het door de grond heen schieten van de electrakabel verloopt moeizaam door de vele en sterke haarwortels van de oude esdoornbomen in de straat.
All in the game is ook het per ongeluk doorsteken van een KPN kabel. Ze repareren deze provisorisch; bijna de hele buurt zit op gasvezel en heeft hier geen last van. De volgende dag is KPN gekomen voor de echte reparatie.

Om 5 voor 4 zijn ze klaar! Twee dagen later merk ik dat mijn Qbox geen gegevens meer binnenkreeg; deze blijkt niet meer aangesloten te zijn. Maar dit kan ik zelf oplossen.

3-fases is nodig voor de infraroodpanelen, ook voor het koken op inductie, dachten we; en ook voor een eventuele laadpaal voor electrische auto.

Later bleek dat de inductieplaat er toch één was voor een dubbele 1-fase aansluiting. Lastig, want het stopcontact was er wel op voorbereid en de inductieplaat veroorzaakte kortsluiting zodra de installateurs de meterkast goed aansloten op de apparaten.

Ook niet handig was dat ik niet te horen kreeg dat er nu een andere slimme meterkast was geplaatst en dat de Q-box (meet gegevens van verbruik en levering energie aan Qurrent) niet was aangesloten. Ook bleek er voor die nieuwe slimme meterkast een andere kabel nodig te zijn. Al met al kan ik pas goed meten sinds 28 oktober.