Warm water wordt nu geleverd door een boiler van 100 liter, Eminent van NIBE. Handleiding
Dit was het voorstel van Steven te Velde, omdat deze een lage aansluitwaarde heeft (1000W). Hierdoor kunnen de zonnepanelen het ook bij matig licht condities bijhouden om de boiler op te warmen zonder dat er stroom van het net nodig is.
Veel sneller dan voorheen door de cv-ketel en ook nog voordeliger, schijnt. Zeker als Steven er nog een regelklokje bij maakt, die regelt dat de boiler vooral moet gaan verwarmen als er door de zonnepanelen een overvloed aan stroom geleverd wordt en op een moment dat er geen belangrijke vraag naar stroom is. Dat kan gebeuren op zomerse zonnige dagen.
Ik dacht nog even uit te kunnen komen met een of twee kleinere boilers (1 voor de keuken en een voor de douche), omdat ik vaak toch een eenpersoons en zuinig huishouden voer. Maar Steven raadt me dat af:
Ik begrijp dat dat aantrekkelijk lijkt vanwege de verbruiksaannames die verplicht op de energielabels staan. Deze waardes gelden echter als je de boiler op een constante temperatuur van 60 graden houd en ook nog eens ongeveer 1 maal per dag helemaal leeg tapt. Het lijkt dus zo dat een grote boiler 2 maal zoveel stroom verbruikt, maar bij gelijk waterverbruik is dit absoluut niet het geval.
In jouw situatie gaan we de boiler echter (indien de zon niet schijnt) als lage temperatuur opslag gebruiken. De stilstandsverliezen zijn daarom veel lager en dan maakt het volume van het vat niet zo heel veel meer uit. Daarnaast worden er ook eisen gesteld aan het boilervolume in de ISSO publicaties. Deze ISSO geeft aan dat het volume van een lage temperatuur boiler in een 1 persoons huishouden minimaal 96 liter dient te bedragen. (Met een bad zelfs 138L, maar goed als je dat vrijwel nooit gebruikt kunnen we dat wel buiten beschouwing laten.) In duurzame installaties met warmtepompen en zonneboilers is het dan ook gebruikelijk om een boilervat tussen de 150 en 300L toe te passen.
De truc van de grote boiler is dat je dan wat heet water kan bufferen op de dagen dat er veel zon is. Ook kan ik de boiler dan laden met een lage temperatuur als er geen zon is, wat een lager stilstandsverlies oplevert en toch voldoende water voor een douchebeurt en afwas. Daar komt bij dat dit een boiler is met een lage aansluitwaarde wat betekent dat de opwarmtijd een paar uur is. 2 kleine boilers is regeltechnisch en qua stilstandsverliezen niet aan te bevelen.
Met andere woorden, een wat grotere boiler geeft veel meer flexibiliteit om er een slimme regeling aan te koppelen om zo het verbruik laag, en het comfort hoog te houden.
‘s Avonds was er al voldoende heet water; vooral boven merkte ik het verschil met de cv-ketel; er kwam nu veel eerder warm water dan voorheen.
Inmiddels is de boiler ook slimmer ingesteld. Hij wordt nu alleen nog opgewarmd tussen 10 en 16 uur, de meest productieve tijd van de zonnepanelen, op de door mij op de boiler ingestelde temperatuur. Een keer in de week verwarmt de boiler op 60 graden ivm legionella.
Heb ik meer warm water nodig, dan kan ik op 3 knopjes drukken bij de boiler. 1x: water verwarmt tot 45 graden; 2x: water verwarmt tot 60 graden. 3x: knop 1 of 2 uitzetten. Dit moet een energiebesparing opleveren. Voorheen verwarmde de boiler elke 6 uur tot 60 graden.
Naast de boiler bevindt zich een vuilwaterpompje van Sanicondens.
Handleiding