Warmte Terug Winning Ventilator (decentraal)

Deze decentrale ventilatie unit met WTW zorgt voor schone, gefilterde lucht, die bovendien verwarmd wordt (door de warme binnenlucht). Er is gekozen voor de toen (2016) net nieuwe Comfo Air 70 van Zehnder.

Deze is geïnstalleerd in de woonkamer, in de muur op het noorden. De buitenlucht wordt gefilterd en verwarmd door de temperatuur van de binnenlucht die naar buiten wordt gezogen. Er is wel wat warmte verlies als het buiten koud is. 88,5 % van de warmte wint hij terug bij ventileren op de laagste stand.

Hiertoe heeft op 12 september een specialist in het grote gaten zagen 1 groot gat gezaagd voor de WTW unit, en daarna 3 kleinere van 15 cm voor passieve ventilatiegaten.
De kleine werden gezaagd in de keuken, de grote slaapkamer, en in de muur tussen grote slaapkamer en badkamer. Mooi om de EPS parels in de spouwmuur te zien!

De WTW kast heeft 2 openingen bovenaan. Vanaf de voorkant bezien links wordt de vervuilde lucht van binnen afgezogen; in de rechter opening wordt de opgewarmde buitenlucht naar binnen geblazen.

De installateur bedacht 2 aanpassingen: 
Het stuk muur waar de WTW zou moeten komen was te smal. Hij maakte 2 kleine openingen aan de bovenkant; de linkerkant kwam pal tegen de muur aan. Het andere betreft de opening aan de rechterkant. Beide goed te zien op onderstaande foto.
Die was aanvankelijk gewoon open, zie foto hieronder.
Maar dat gaf een onaangename tocht. Ook al is de lucht niet heel koud (zo’n 18 a 19 graden), het blijft toch lucht die wordt uitgeblazen en dat voelt niet prettig. Na wat zoeken vonden we de klep, die de lucht naar de raamkant blaast.

Moet de WTW  altijd aanstaan?

Ja, zei op 10-11-2016 de deskundige van Zehner (tel. 38 429 69 11)
Vanwege:

 • een betere luchtkwaliteit: fris en droog. Dat soort lucht is beter op te verwarmen.
 • beter voor de motor:  beter dan telkens aan- en uitgezet te worden. Daarbij meende hij ook dat in de uitstand frisse lucht naar binnen zou komen, maar dat heb ik niet zo gemerkt.
 • voor de energiekosten moet ik het niet laten; hij verbruikt 4W per uur. Dwz 96W per dag. = 0,1 kW per dag. Je hebt het dan over 2,2 cent per dag.
 • Hij raadt dit helemaal aan in nieuwbouwhuizen, die potdicht zitten, omdat daar nog best lang radongassen ed. blijven hangen.

Welke stand?

Er zijn 4 standen. LED lampjes geven aan in welke stand het toestel staat. Eén keer het display aanraken bewerkstelligt een hogere stand.
Ik kies in principe voor de laagste stand; deze is verreweg het stilste, je hoort hem wel.
Op basis van mijn CO2-meter neem ik maatregelen.  Gaat die piepen, omdat de CO2 concentratie te hoog is, dan zet ik eerst de deur naar de hal open; als het niet te koud is een raam; en als het wel koud is, zet ik de WTW een stand hoger. 

zehnder tabel-zehnder

Opm. 7-11-2016 nav kritische vraag van een bezoeker: volgens het bouwbesluit 2012 zou je 0,7 m³/seconde per m² frisse lucht moeten hebben. De woonkamer is 29 m² groot en zou nodig hebben 29*0,7=20,3 m³/seconde; omgerekend (handige rekentool) is dat 73 m³/h. Dat is meer dan de Zehnder  in de hoogste stand levert.
Maar hoe erg is dat? De CO2 meter geeft een keurige waarde aan als ik in mijn eentje ben (de hele ochtend Zehnder op stand 1 -> CO2: 609 bpm). Ik ga nog experimenteren met brandende kaarsen en de invloed op CO2 en de stand van de Zehnder kast.
Volgens de Zehnder deskundige volstaat de WTWkast, en heb je inderdaad prima houvast aan de CO2 meting. De CO2 waarde is trouwens ‘s ochtends altijd weer laag: 412, mogelijk door de aanwezige planten. Misschien ook doordat CO2 opstijgt (suggestie Eddy). 

Onderhoud: Elk half jaar moet je het filter vervangen. Standaard is de unit voorzien van een filter van filterklasse G4 voor de filtering van de buitenlucht en de retourlucht. In optie kunnen filters van de filterklasse F7 in pollenfilterkwaliteit voor de buitenlucht worden geplaatst.
Te bestellen voor €17,24 bij bijv. https://filter-caps.de/Zehnder-Ersatzfilter-ComfoAir-70 Hiervoor krijg je 1 G4 en een F7. De G4 plaats je in de bovenste vak (afvoer van binnenlucht naar buiten) , de F7 in het onderste vak (buitenlucht bestemd voor binnen).
2x G4 kan ook  voor €14,44.

Uit de pdf met technische informatie

 • Decentrale WTW tot 65m3/h
 • Aansluitmogelijkheid voor tweede ruimte
 • Handmatige bediening in 4 standen
 • Storings- en filtermelding
 • Enthalpiewisselaar
 • Energiezuinige gelijkstroommotoren
 • Zeer comfortabel door hoge warmte- en
  vochtterugwinning
 • Winnaar van het Design award 2015
 • Gemakkelijke en snelle installatie
 • Voorzien van Passiefhuis certificaat

Documentatie:

Meer informatie: