Meevallers en tegenvallers

Meevallers:

 • de damwanden (muren tussen mijn huis en het huis van de buren) hoefden niet geisoleerd te worden; spouwmuurisolatie was aanwezig en het betreft een flinke spouw. Goed genoeg.
 • meestal heel goed weer om in te werken; een enkele keer moesten ze wat afdekken tegen regen. Maar verder was het niet te heet en niet te koud.

Tegenvallers:

 • Dakluik:
  • het uitzagen van het dakluik bleek wat meer werk dan aanvankelijk gedacht. “Even zagen” werd toch wel een halve dag; zagen is ook koelen met water, dus moesten er maatregelen genomen worden zodat het water niet het huis in kwam.
  • bij het uitzagen werd een electrakabel geraakt; de installateur¬†maakte een bypass over het dak. All in the game; ze hadden de plaats van het luik zo gekozen dat de kans hierop heel klein was, maar toch gebeurde het.
  • bij het uitzagen ontdekten we dat de onderste isolatielaag behoorlijk verzadigd was met water. Dat was de aanleiding om de hele dakisolatie te vernieuwen; en dat had weer als voordeel dat we nu ook het afschot anders konden maken, zodat het regenwater in mijn eigen voor- en achtertuin terecht gaat komen in plaats van in de inpandige waterafvoeren van beide buren.

Mee/tegenvallende kosten:

 • afsluiten van het gas door Liander: dat kost 630 euro. Achteraf viel het mee, want het is nooit in rekening gebracht.
  Ze hebben er ook wel werk aan gehad. Behalve het gas afsluiten, hebben ze ook gelijk de electrakast in de kelder aangepakt. Dit was nog een gemeenschappelijke verdeelkast. Van hieruit kregen mijn buren hun electra. Zij kregen nu een eigen aansluiting. Naar mijn huis moest een extra zware getrokken worden. Door de wortels van de esdoorn op de stoep was dit nog een flinke graafklus. De wortels groeien bijna mijn huis in.