Mechanische ventilatiekast in de badkamer

Installateur Steven te Velde adviseerde en installeerde een mechanische ventilatiekast in de badkamer. Merk Orcon: MVS 15-R, die zowel zeer energiezuinig is als heel geluidsarm.

Foto’s:

  1. de ventilatiekast
  2. boven het toilet; de onderste afvoerbuis bevat luchtjes van het toilet en de keukenafzuigkap op de begane grond; daarna samen met afgezogen lucht uit de badkamer (ventilatie-opening bovenop) afgevoerd naar buiten, via de schoorsteen op het dak.
  3. afzuigventiel toilet beneden
  4. afzuigventiel keuken + buis afzuigkap
  5. binnenkant afzuigventiel

Ieder afzuigventiel is door Steven ingesteld met een apparaat. Hij heeft er met stift opgeschreven welk ventiel in welke ruimte hoort. In de badkamer is het ventiel ingesteld op de grootste luchtafvoer. Handig als ik ze ga schoonmaken. Max. eens per 6 maanden is het nodig, minimaal eens per 3 maanden.

MVS, MPV, HRC

In de kast wordt de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte gemeten in de badkamer.

Daarnaast bevindt zich in de slaapkamer een afstandsbediening met CO2 sensor. Deze activeert de ventilatiekast ook.

Deze staat standaard in de automatische stand. Bij langdurige afwezigheid kan ik hem instellen op stand 0, dan gaat hij uit. Stand 1, 2 en 3 kan ik zelf activeren. Handleiding
Navraag bij de service leerde me dat de sensor vanaf 800 ppm (parts per million) deeltjes de ventilatiekast een seintje geeft. Dat neemt gradueel toe tot 1200 ppm. Pas dan gaat hij in een hogere stand.
Dit is zo geruisloos dat ik het niet heb gehoord en me zelfs zorgen maakte of hij het signaal wel goed doorgaf! In mijn slaapkamer schommelt de waarde tussen 800 en 900 a 1000. Frisse lucht wordt aangezogen door een ventilatiegat van 15 cm in de muur van de slaapkamer. En ook door het ventilatierooster in de badkamer.

Als ik hem zelf aanzet, en ook als hij aanslaat door een sensor, dan is de kast een kwartiertje flink luidruchtig, maar daarna is de CO2 weer genormaliseerd en wordt hij muisstil.
Update: herfst 2018: ik slaap liever met open raam, dan is de CO2 in orde en nu springt de ventilator niet meer aan.

NB:

  • Onderhoud nodig: zie pagina 12 van de handleiding .
    Service en onderhoud.  De volgende onderdelen van het Orcon ventilatie systeem moeten regelmatig gereinigd worden: • Behuizing (elke 2 jaar); • Ventilator (elke 2 jaar); • Vochtsensor (elke 2 jaar); • Afstandsbediening en CO2 sensoren (zie onderhoud van gebruikersdeel); • Ventielen en roosters (elke 2 jaar); • Kanalen (elke 4 jaar).
  • ik moet nu wel de roosters openhouden; van de badkamer vind ik dat geen punt, maar als het koud is, houd ik de roosters in de woonkamer toch liever dicht. Inmiddels heb ik het enige rooster in de woonkamer dichtgetaped op advies van Eddy van Haren. Hier kwam toch wel erg veel koude lucht naar binnen.
    In de praktijk slaat de ventilator weinig aan.  De ventilator heeft wel een basis stand, waardoor er altijd wat lucht wordt gecirculeerd.
    De woonkamer krijgt frisse lucht via de WTW.
  • Te koop bij o.a. Ventilatieland