Infrarood panelen

5 Therm-IQ panelen en 3 programmeerbare thermostaten zijn besteld bij Thuisbaas, een initiatief van Urgenda om konkreet te kunnen werken aan het energieneutraal maken van huizen. Op advies van Therm IQ (na gerichte vraag hierover van Eddy van Haren): 3 bewegingssensoren van Conrad: Renkforce besteld.

Op 17 sept. zijn de panelen geplaatst door installateur Steven Te Velde, samen met assistent Rico. Voor de (Engelstalige)  technische handleiding van de thermostaat heb ik even gebeld met ThermIQ; die zat er niet bij. Ik kreeg er ook de Nederlandstalige handleiding bij.

Ze hebben op deze dag ook de groepenkast aangepast. Links oude situatie, rechts nieuw.

Entree en hal boven: 2 panelen, van 30 x 120 cm (elk 550 W); zij worden aangesloten op één programmeerbare thermostaat en ingesteld op standaard 15 graden.

Slaapkamer/werkkamer boven: 1 paneel 60 x 120 (1100 W); 1 bewegingssensor en 1 thermostaat. Standaard: 15 graden; bij beweging: 19 graden.

Voor de woonkamer gaan we iets anders doen. Nog aan te schaffen: 2 zwakstroom bewegingssensoren aan het plafond. Eén boven de zithoek; deze is verbonden met het IR-paneel boven het raam aldaar.

De ander bij de eettafel/de werktafel; verbonden met het andere IR-paneel. Dit zijn beide 60 x 120 (1100 W) IR panelen.

Steven heeft de aansturing van de IR panelen door de sensors geprogrammeerd met een PLC (programmable logic controller) / PIT systeem. Hij controleert elke 5 minuten: wordt er nog steeds beweging gedetecteerd? Zo nee: IR paneel uitzetten
Zo ja: controleer de temperatuur:

  • is deze veel te laag, dan IR-paneel aanzetten en volgende controle over 3 minuten;
  • is deze goed, dan IR paneel zelfde stand;
  • is deze te hoog, dan IR paneel uitzetten
    Ik kan zelf op de bewegingssensor instellen de tijdsduur, waarin hij beweging moet onthouden. Deze heb ik ingesteld op maximaal. Maar zit ik bijvoorbeeld 5 minuten echt doodstil, dan registreert hij het niet meer en geeft signaal af aan de PLC dat het IR paneel uit mag.

Ik had de temperatuurregeling ook kunnen laten verzorgen door De WebIQ-regelunit van ThermIQ. Deze werkt zonder bewegingsmelder en geeft het sein om te verwarmen als de temperatuur onder de gewenste temperatuur is. Het signaal blijft van kracht tot de bereikte temperatuur is bereikt, met een halve graad speling. Iets te vroeg of iets te laat geeft hij het signaal aan het IR paneel om uit te schakelen. In mijn zeer goed geïsoleerde huis zou het wel eens makkelijk te warm kunnen worden; en vervolgens een stuk te koud.

img_20160916_171526

Update 4 november 2018:
Als de panelen hard moeten werken en een oppervlaktetemperatuur boven de 95 °C krijgen, voelt dat niet prettig als je er precies onder staat. De panelen blijken zelfs een oppervlakte temperatuur van 155 graden te kunnen halen! Zie ook de faq van ThermIQ(antwoord onder vraag: Is infraroodwarmte veilig?) 
Gelukkig is dit in een goed geïsoleerd huis vaak maar kort het geval en zakt de oppervlaktetemperatuur daarna snel naar lagere waardes.

Handige links:
 https://harcos.com/infra-rood-verwarming/