Energieverbruiksmeter: Enelogic en Youless

Tot voor kort gebruikte ik de gratis Qbox van mijn energieleverancier Qurrent. Maar die liet sinds mei 2018 opeens een negatief verbruik zien.

uitleg Qurrent

Ik mailde erover met Qurrent en kreeg dit natwoord;
In het systeem kan ik zien dat je een Qbox en een Qbox Solar hebt. Beide Qboxen zijn op dit moment werkzaam maar de Qbox Solar (verantwoordelijk voor de weergave van de opwek) is stuk aan het gaan. De box registreert nog wel wat opwek maar niet meer alles. De rest van de opwek wordt door de normale Qbox tegen het verbruik weggestreept wat resulteert in een negatief verbruik. Je kunt de Qbox Solar laten hangen maar wat je dan gaat zien is dat je een steeds hoger negatief verbruik krijgt (althans in de zomer) en dat de Solar steeds minder opwek zal registreren. 

Qurrent is inmiddels gestopt met het uitgeven van Qboxen en Qbox Solars. De reden hiervoor is dat de slimme meter (met een vertragingsfactor van een dag) dezelfde functies heeft. Door de slimme meter op dagelijks uitlezen te zetten is het dus mogelijk om, niet realtime, op dagelijkse basis inzicht te krijgen in jouw verbruik. Mocht je toch graag realtime inzicht willen dan moet ik je doorverwijzen naar https://www.energieverbruiksmanagers.nl/ waarop alternatieven staan voor de Qbox Solar (de Qbox zelf registreert namelijk nog wel gewoon verbruik en – verbruik). 

[collapse]

Instellen dagelijks uitlezen

Qurrent verwijst door naar https://www.energieverbruiksmanagers.nl/productoverzicht/

Op deze site kan je je situatie en wensen aangeven. Ik vinkte aan: 


Dat leverde 17! meters op. Ik koos voor Enelogic basis (gratis) en Youless (€79).

De installatie was niet moeilijk en staat hier. In het kort: maak een account bij Enelogic. Geef Enelogic toestemming om je slimme meter uit te lezen. Wacht de reactie af dat dat gelukt is. Dat duurde bij mij wel een week. Daarna kan je de Youless bevestigen: aan de slimme meter via de P1 aansluiting; aan je internet-router met een kabel of via een nog aan te schaffen wifi apparaatje.  Met de fing app ontdekte ik het juiste adres en kon ik de youless met mijn pc benaderen en koppelen aan Enelogic. Zoiets. En even later zie je het real time verbruik.

 

De blokken op het dashboard kan je zelf verschuiven. Ze geven een summiere indruk. Hieronder een zeer zonnige en warme dag, waarbij ik niet in huis was.

Bij het gratis account blijven de gegevens een half jaar bewaard; je kan ze wel exporteren. Voor €19 euro per jaar per account (max 5 meters) krijg je:

  • Ongelimiteerde verbruiksgeschiedenis
  • Meerdere meters in één grafiek (o.a. vergelijken van perioden)
  • Weerdata inclusief graaddagen
  • Energiedashboard met alle functionaliteiten
  • Vergelijk je maandelijkse verbruik met vergelijkbare gebruikers
  • En er komt nog veel meer aan…

Je kan deze service een maand gratis uitproberen.

NB: wb verbruik: (gekopieerd van Enelogic) De slimme meter zit tussen je gebouw en het elektriciteitsnet, deze meet de afname uit het elektriciteitsnet en de teruglevering aan het elektriciteitsnet. Kort gezegd, de slimme meter uitlezing registreert je afname en teruglevering.

De teruglevering aan het elektriciteitsnet die we uit de slimme meter kunnen lezen is gelijk aan de opwekking van je zonnepanelen minus interne verbruik.

Wil je (naast je afname en teruglevering) ook je opwekking kunnen uitlezen? Dan zal je een tussenmeter moeten plaatsen, deze kan je hier vinden.

Zonnepanelen meten

Heb je zonnepanelen? Dan moet je de opbrengst van je zonnepanelen meten, anders krijg je geen goed inzicht in je stroomverbruik. Hiervoor kun je een extra YouLess LS120 meterlezer bestellen voor het uitlezen van de tussenmeter van de zonnepanelen. Als je zonnepanelen geen stroommeter hebben, kun je een extra stroommeter + YouLess LS120 meterlezer bestellen. De stroommeter plaats je tussen de zonnepanelen en de meterkast. Dat is een klus voor een monteur of ervaren doe-het-zelver.

Deze laatste stappen heb ik niet gezet. Energieverbruik zal ik vooral in de winter willen bekijken (de infrarood verwarmingspanelen) en dan leveren de zonnepanelen toch haast niets.

De opwekking kan ik ook gewoon bij energieprovider Qurrent bekijken. Alleen de grafieken van het energieverbruik kloppen niet meer, de levering nog wel.