Isolatie kruipruimte

Isolatie met alleen Tonzon luchtkussens onder een houten vloer was eigenlijk niet zo’n goed idee, vertelde projectmanager Eddy van Haren. Het is extreem lastig om het folie zo goed te bevestigen dat er echt nergens een gaatje ontstaat. Waar een gat ontstaat, kan makkelijk condensatie optreden door temperatuurverschil tussen vloer en bodem. De houten balken kunnen op termijn gaan rotten. Dat was bij mijn vloer gelukkig nog niet aan het gebeuren. De kruipruimte is gelukkig erg droog en afgedekt met dik oranje plastic,  op advies van Tonzon.

Advies:  EPS korrels op de bodem
Want: de Tonzon condenseert niet meer als er EPS eronder ligt. De kruipruimte is  immers door het EPS droog geworden.

Tonzon = Rd 1,5  EPS = Rd 3,5-6 ( NB: geleerden weten nog niet of gestort EPS dezelfde Rd-waarde (isolerend vermogen) heeft als vast EPS) totaal Rd = 5-7,5

Kosten: circa €35 per m². In totaal 32 m².  Totaal kosten: € 1.620

Lees hier meer over het verschil tussen bodem en vloerisolatie op vloerisolatie.nl: boodschap: 
Vloerisolatie is een arbeidsintensief proces. Het aanbrengen van PUR, mineralen wol of reflectie folies moet zorgvuldig worden uitgevoerd om het gewenste effect te bereiken. Hierdoor zal het aanbrengen van vloerisolatie over het algemeen duurder uitvallen dan bodemisolatie.
Bodemisolatie is een stuk minder arbeidsintensief om hetzelfde of zelfs een beter resultaat te bereiken. De kosten vallen hierdoor vaak lager uit dan vloerisolatie.”

Zie mijn eigen Tonzon isolatiewerk in 2010