Deelname aan de duurzame huizen route

Op 6 november stelde ik mijn huis open. Er hadden zich 3 personen tevoren ingeschreven, maar er kwam er maar één. Op de ochtend zelf nog gauw mijn adres er bij gezet, maar het leverde geen extra bezoekers op.
Via de projectcoördinator Eddy van haren kwamen er nog 3 mensen met interesse en een oude vriend van mij. Ook een verslaggeefster en fotoman van De Gelderlander waren er. Zo was er toch de hele dag aandacht voor mijn huis en leerde ik ook weer van de gestelde vragen.

Zo was er een vraag over de slaapkamer: mag het raam echt niet open? Ik vertelde dat ik inmiddels wel gewend ben aan het slapen met dicht raam, vooral nu ik gerustgesteld ben dat bij een te hoog CO2-gehalte de ventilator automatisch gaat draaien. In lichte stand als het CO2-gehalte maar een beetje verhoogd is en in hoge stand als het echt te hoog is. Als ik in mijn eentje slaap hoor ik hem nooit en draait de ventilator slechts af en toe in de lichte stand.
Het schijnt iets van Nederlanders te zijn om op slaapzalen altijd het raampje open te willen doen. Ik doe dat ook altijd. Mijn bezoek ook. Dus was de vraag aan Eddy van Haren: kan je van de slaapkamer niet een aparte koude kamer maken? Goed geïsoleerd van de rest van het huis? En dan net als met de voordeur: snel open en snel dicht, misschien ook hier een extra gordijn voor, sleutelgat en spleten dichten? In mijn geval staat er een kastenwand vol kleren langs de muur naar de studeer/slaapkamer. Dat isoleert al goed.
Ja, dat zou kunnen, was zijn antwoord.
Ik wil het wel eens uitproberen en dan uiteraard heel goed de temperaturen in huis vergelijken.

Een andere vraag ging over de purschuim platen in de kelder. Het is geen fijn materiaal, niet om mee te werken en je wilt er ook geen brand in hebben. Zie: http://www.arbeidsveiligheid.net/veiligheidsartikelen/pur-toepassing-en-schadelijkheid. Er is in mijn kelder wel voor PUR platen gekozen omdat deze een relatief geringe dikte hebben en er daardoor nog voldoende stahoogte overbleef. Voor een vergelijkbare isolatiewaarde met houtvezelplaat zou je een veel dikkere laag moeten kiezen. Maar er is op dit moment een milieuvriendelijker alternatief: Kooltherm platen 

En een vraag over mijn ervaring met droge ogen. Twee bezoekers met interesse in infraroodpanelen hebben gauw last van droge ogen na staaroperaties. Nu heb ik ook al staaroperaties achter de rug (2005) en heb er nog geen last van. Maar de infraroodpanelen hebben nog amper gestraald. Maar vertelde Eddy, de infraroodpanelen maken met hun straling de lucht wel droger. Tot 40% heb je daar geen klachten van. Bij 35% ga je het wel merken en kan je klachten krijgen.
Ik heb overal metertjes en controleerde de luchtvochtigheid; die was boven 45%.

Ik checkte deze opmerking net even op internet en vond een iets ander betoog van de universiteit Twente: alleen beneden de 15% kan je klachten krijgen, maar dat komt echt bijna nooit voor. “Droge lucht”-klachten zijn te voorkomen door voor voldoende verse luchttoevoer te zorgen, stofvorming zoveel mogelijk te beperken en de temperatuur relatief laag te houden (< 21 ºC). Bron . Dan is het verwarmen met infraroodpanelen gecombineerd met de WTW ventilatie een ideale combinatie.
Ik merk we dat mijn neusslijmvlies nu niet meer geïrriteerd is. Dat was hij wel door toen ik nog verwarmde met radiatoren, en er daardoor veel meer stof in huis circuleerde.

Een andere vraag: 2 bezoekers wonen in een dertiger jaren huis en vinden mijn panelen niet mooi. Ze vallen op. Kunnen ze niet dezelfde kleur krijgen als het plafond? Zowel het paneel als de lijst?  Dat lijkt niet te kunnen bij Therm IQ, maar wel bijv. bij Leranti.

Deze 2 bezoekers kunnen hun huis niet aan de buitenkant isoleren, dat doet teveel afbreuk aan het mooie oude huis. Aan de binnenkant isoleren zou nog wel kunnen. Zij overwegen infraroodpanelen als bijverwarming, vanwege het prettige stralingsgevoel. Maar Steven waarschuwt: kwa energieverbruik is het niet gunstig; ir panelen zijn alleen gunstog in een goed geisoleerd huis. Daar komt nog bij (zag ik later bij Milieucentraal) dat het comfort ook alleen maar prettig is in een goed geisoleerd huis. Mensen ervaren een temperatuurverschil groter dan 5 graden als onaangenaam.

Een bezoeker heeft een oud vrijstaand slecht geisoleerd huis gekocht en zelf al wat maatregelen genomen, maar heeft nog een lange weg te gaan. Eddy sprak hem uitvoerig.

Ik vroeg me ook af: hoeveel energie per dag “mag” ik gebruiken? Wat is een goed streven? In de 200 stookdagen die een seizoen telt op deze breedtegraad mag ik dagelijks 16 kWh verbruiken om mijn huis “passiefhuis” te noemen. Mijn verbruik ligt nog niet boven de 9 kWh; dat stelt gerust. Laat het maar kouder worden. Gisteren wel, maar dat kwam doordat ze de infraroodpanelen wilden testen en hiervoor de thermostaat op een heel hoge temperatuur instelden.

Steven Eddy hadden hun warmtebeeld camera bij zich. Na de juiste reflectie waardes van het IR paneel ingevoerd te hebben in de warmtebeeldcamera, regristeerden zij een -correcte – temperatuur van 90-95 ° C, welke bandbreedte temperatuur geheel in het infrarood gebied zit.

Op 12 november ‘s ochtends doe ik weer mee aan de duurzame huizenroute, dan van 10 uur tot 12.30. Je kan je opgeven via https://duurzamehuizenroute.nl/woning/tussenwoning-1958-nijmegen