Duurzaam Hengstdal op bezoek

Tijdens de rondleiding vroeg men zich nog 2 dingen af, die ik later aan Eddy van Haren voorlegde. De vragen en zijn antwoorden:

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal gebruikt, waarom kozen jullie voor welke type, waar en waarom? Voor het waarom-antwoord zie de linkjes.

  • PIR platen, 6 cm: onder plafond van de kelder:  met tweezijdig aluminium cachet. (hiervoor gekozen omdat we het plafond niet nog lager wilden laten komen; alternatief zou kunnen zijn houtwolplaat)
  • kruipruimte: EPS korrels op de bodem (25 cm) en onder de keldertrap binnen. Isolatiewaarde  grijze korrel 0,033 . 
  • EPS platen boven buiten keldertrap 
  • XPS platen tegen het fundament aan de buitenkant van het huis vanwege de milieuvriendelijke eigenschappen voor het grondwater, druksterkte van de grond en dampdichtheid.
  • PIR platen op het dak (12 tot 20 cm)
  • Houtwolplaat (14 cm) tegen de voor- en achtergevel buiten en binnen (6 cm): goede warmte opslag, ‘s winters en zomer’s meer comfort. Deze houtwol platen mogen tijdelijk nat worden. Door haar capillaire werking zal altijd vocht afgevoerd worden naar de droge kant, in tegenstelling van de reguliere isolatie. In de reguliere isolatie zal het vocht blijven, totdat deze eruit gebrand, of geblazen wordt. Bij twijfel kan je vocht controleren met warmtebeeldcamera en constructievochtmeter. Repareren gaat heel eenvoudig. Je kan er gewoon een nieuw stuk in zetten, mooi egaal in kleur stuken daarna is lastiger.

Hier een overzichtje van de verschillen tussen PUR, PIR, en EPS


Vraag:
Nu je de kruipruimte zo goed heb geisoleerd, is er dus geen ventilatie meer naar buiten, alleen naar de woonkamer. Wat gebeurt er met het radongas? 

Eddy: Radon wordt door beton geproduceerd. In het metselwerk zit heel weinig beton. Radon in massief beton is in Nederland zo laag dat het ruimschoots binnen de gezondheidsgrenzen blijft. De EPS-korrels sluiten het gas en andere dampen zoals water, volledig af. M.a.w. als er massief beton was gebruikt, dan was onze wijze van ventileren voldoende. 
Karla: ook het oranje folie helpt het tegen te houden. 
Zie Milieucentraal die ook stelt dat ventileren belangrijk is en dat roken en open haard het effect verergeren doordat radon deeltjes zich daaraan hechten.