Duurzame huizenroute (2)

img_20161112_111659Een week later deed ik weer mee, nu alleen de ochtend. Dit keer kwamen er wel 12 bezoekers.

Iedereen wilde wel even op het dak kijken. Ook nu weer goede vragen en suggesties.

  • In plaats van de boiler voor warm water had ik ook kunnen kiezen voor een doorstroomverwarmer. Maar deze is niet persé zuiniger lijkt het, zie deze discussie en ook milieucentraal
  • Een bezoeker informeerde of ik het uitlezen van mijn slimme meter wel had uitgezet. Zo niet, dan bestaat er een risico dat iemand toegang krijgt tot deze gegevens en bijvoorbeeld hieruit kan afleiden wanneer ik weg ben en dan een inbraakpoging doen. Nog even gecheckt bij mjn energieleverancier Qurrent of de Qbox dan nog wel zijn gegevens krijgt en dat blijkt inderdaad het geval. Je kan het uitlezen eenvoudig stopzetten.
  • Een vraag over de houtwol-isolatie: het mooie hiervan blijkt dat dit materiaal in de zomer de opgeslagen warmte afgeeft aan de buitenkant; en ‘s winters aan de binnenkant. Hoe dat precies werkt, kan ik niet direct terugvinden; wel dát het zo werkt, op de site van warmteplan:Natuurlijke materialen met hun specifieke eigenschappen als houtvezel- en cellulose-isolatie werken comfort verhogend: ’s winters warm, ’s zomers koel, dag en nacht stil en een constante luchtvochtigheid.
    Comfort is een gevoel, geen techniek.
  • Aluminium folie kaatst juist warmte terug. Ik hang het aluminium gordijn alleen ‘s winters op en alleen voor de voordeur en keukendeur. Ik zal nog eens meten hoe groot het effect is. ‘s Nachts waarschijnlijk weinig, omdat er dan weinig warmte terug te kaatsen valt.
  • Over hennep: een prachtig materiaal, waarmee Eddy van Haren graag een huis zou willen bouwen en isoleren. Het gaat dan om constructiehennep, kalkhennep en hennepbeton vond ik op internet. In 7 maanden tijd staat het 4 meter hoog. Het wordt al geteeld in Groningen en Drenthe en ook 15 ha bij Duiven (kon ik niet terugvinden. Ook Almere. Over de plant, over de isolatiecapaciteit.