Met ingang van 7 maart 2015 laat ik mijn meterstanden inlezen door slimmemeteruitlezen. Ik ben toen overgestapt naar Qurrent, die ook mooie grafieken maakt, maar niet de graaddagen laat zien.
Een graaddag is een rekeneenheid om de (variërende) temperatuur op een eenvoudige manier mee te kunnen nemen in berekeningen, met name in berekeningen over energieverbruik. Een graaddag is relatief ten opzichte van een referentie temperatuur, meestal die waarbij geen verwarming meer nodig is.
Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (in mijn geval 19 graden), dan is er geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2). Er wordt ook nog rekening gehouden met andere weersomstandigheden zoals zonneschijn, dat per seizoen verschilt. Uiteindelijk reken je dan met een gewogen graaddagenwaarde.
Je kunt deze hier laten berekenen per dag; kies het dichtstbijzijnde weerstation en kies de juiste dag. (Meer uitleg)
Hieronder wat prints van slimmemeteruitlezen; ik koos de periode 7 maart 2015 tot 1 mei 2015: links de oranje lijn met de graaddag waarde. Hoe hoger de waarde, hoe meer er moet worden gestookt.
Rechts de groene lijn met het verbruik per graaddag. Dankzij isolatiemaatregelen zou het aantal m³ per graaddag lager moeten worden.
Helaas kan ik het nog niet goed vergelijken, omdat ik pas sinds 7 maart de gegevens van slimmemeteruitlezen heb; en Qurrent geeft deze waardes niet.
Hieronder de periode: 1 februari 2016 tot 7 maart 2016.
Hier wordt de piek op 20 feb. veroorzaakt door bewust een hele nacht stoken op 20 graden vanwege de blowerdoortest de ochtend erna.
Ik heb ook 2 dagen vergeleken met eenzelfde waarde voor het aantal gewogen graaddagen, nl. 14: 2 maart 2015 en 2 maart 2016 hadden toevallig precies dezelfde waarde: je ziet de piek bij het opstaan en bij het koken.
In 2015 duurde het langer en was er meer gas voor nodig om het huis op 19 graden te krijgen bij eenzelfde buitentemperatuur. Ook ‘s avonds zie je dat effect.
Het scheelt een kubieke meter gas.
Prints van Qurrent:
Het is duidelijk dat er nog steeds verwarming nodig is. Maar het is wel veel meer minder, een derde tot de helft, schat ik.
In januari 2016 was dat 98 m³. Februari 2016: 52 m³.
Nog even afwachten tot ik meer data heb.
Advies Eddy van Haren 9 maart 2016:
stel CV ketel aanvoer temperatuur in p 40 graden; verwarm ook de verdieping.