Hitte in mijn zeer goed geisoleerde huis

Tijdens de 6-daagse hittegolf van 22 juli tot en met 27 juli 2019 werd ook mijn huis in Nijmegen elke dag wat warmer, hoogste temperatuur was rond de 29 graden. Ondanks rolluiken en gordijnen dicht. Het is een nadeel van een goed gesoleerd huis. Warmte wordt nu eenmaal opgeslagen in het huis. Heel prettig in de winter, niet in tijdens een hittegolf.

Dat valt nog mee vergeleken met de huizen waar het zelfs meer dan 40 graden werd. Maar het was evengoed niet prettig meer. Ik hield ramen en deuren open en een natte handdoek om mijn nek gaf verkoeling. Maar toen het buiten urenlang 39 graden werd en de temperatuur ‘s nachts boven de 25 graden bleef, was het tijd voor extra stappen:

  • Op 24 juli ging ik ‘s ochtends op een ventilator uit voor in de woonkamer. Dat was nog lastig, Hema, Blokker, BCC, overal was die uitverkocht. Gelukkig bemachtigde ik nog de laatste vloerventilator bij Doorman. Deze zette ik op tafel. 
    Op de 27e was het al niet meer nodig. Maar gedurende die paar dagen was het erg prettig. Hij maakt best een irritant geluid, wat me helpt om hem uit te willen zetten als het even kan. 
  • Voor het dakluik naaide ik een zonneschermpje van een restje isolatiegordijn. Ik bevestigde zelfklevend klittenband op de stalen rand van de koepel en ik naaide de andere kant van het klittenband op het gordijn. Niet helemaal ideaal, want het klittenband liet los waar het gordijn net te strak zat; ik ben bezig met een betere oplossing. Maar het werkte wel!
  • het dakluik zette ik ‘s nachts open. Dat scheelde ook enorm.
  • ik herontdekte mijn kelder als lekker koele ruimte. met een tuinstoel en tafeltje een fijne plek om wat te lezen.

Nu ik dit schrijf, 27 juli, 16:50 uur is het binnen 26,6 graden, buiten nog 23.