Hitte in mijn zeer goed geisoleerde huis

Tijdens de 6-daagse hittegolf van 22 juli tot en met 27 juli 2019 werd ook mijn huis in Nijmegen elke dag wat warmer, hoogste temperatuur was rond de 29 graden. Ondanks rolluiken en gordijnen dicht. Het is een nadeel van een goed gesoleerd huis. Warmte wordt nu eenmaal opgeslagen in het huis. Heel prettig in de winter, niet in tijdens een hittegolf.

Dat valt nog mee vergeleken met de huizen waar het zelfs meer dan 40 graden werd. Maar het was evengoed niet prettig meer. Ik hield ramen en deuren open en een natte handdoek om mijn nek gaf verkoeling. Maar toen het buiten urenlang 39 graden werd en de temperatuur ‘s nachts boven de 25 graden bleef, was het tijd voor extra stappen:

  • Op 24 juli ging ik ‘s ochtends op een ventilator uit voor in de woonkamer. Dat was nog lastig, Hema, Blokker, BCC, overal was die uitverkocht. Gelukkig bemachtigde ik nog de laatste vloerventilator bij Doorman. Deze zette ik op tafel. 
    Op de 27e was het al niet meer nodig. Maar gedurende die paar dagen was het erg prettig. Hij maakt best een irritant geluid, wat me helpt om hem uit te willen zetten als het even kan. 
  • Voor het dakluik naaide ik een zonneschermpje van een restje isolatiegordijn. Ik bevestigde zelfklevend klittenband op de stalen rand van de koepel en ik naaide de andere kant van het klittenband op het gordijn. Niet helemaal ideaal, want het klittenband liet los waar het gordijn net te strak zat; ik ben bezig met een betere oplossing. Maar het werkte wel!
  • het dakluik zette ik ‘s nachts open. Dat scheelde ook enorm.
  • ik herontdekte mijn kelder als lekker koele ruimte. met een tuinstoel en tafeltje een fijne plek om wat te lezen.

Nu ik dit schrijf, 27 juli, 16:50 uur is het binnen 26,6 graden, buiten nog 23.

Aanvulling: 1 oktober 2020: weer een hete zomer achter de rug. Slapen in de kelder beviel niet goed. Lakens voelden klam aan. Ik kocht een vochtigheidsmeter en ontdekte dat het er te vochtig was: 88%. 
Overdag ventileren helpt alleen als de temperatuur in de kelder hoger is dan de buitentemperatuur. Dus alleen ‘s avonds. Maar niet als het regent. Toen de ergste hitte voorbij was, heb ik het kelder raam opengezet, de deur naar de begane grond open gezet en daarna zakte de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is wel iets om in de gaten te houden. 

Ik merkte ook dat er veel warmte binnenkwam door het 3-laags glazen paneel naast de voordeur. Het isolatiegordijn ervoor (binnen) houdt de warmte wel tegen, maar de warmte is wel binnengekomen. Beter is het om de warmte helemaal niet binnen te laten komen. De eenvoudigste oplossing is: klem een douchestang aan de buitenkant tussen de bakstenen muur en de wit gestucte muur ertegenover (pas op dat je deze gesioleerde muur niet beschadigt) en er een douchegordijn of isolatiegordijn aan hangt. Hang het vlak voor het raam, zodat de postbode de brievenbus nog kan vinden.

Ook het dakluik zou een buitenisolatie kunnen krijgen in de zomer. Maak zuignapjes vast aan de buitenkant en hang daar bijvoorbeeld een stuk laken of isolatiemateriaal aan vast. 
Een groot deel van het jaar kan het dakluik gewoon onbedekt zijn. Maar bij grote hitte of extreme kou moet je even wat doen. Bij extreme kou: hang e het isolatiegordijntje onder. De warmte van binnen blijft dan makkelijker binnen.

Bij lage buitentemperaturen wil je de warmte binnen houden, dat doe je met gordijnen of isolatiemateriaal.
Bij hoge buitentempeaturen wil je die warmte juist buiten houden en moet je aan de buitenkant isoleren.