Infrarood panelen aangesloten op thermostaten en detectors

Op 25 oktober maakten Steven Te Velde en zijn assistent Ricco de electra definitief in orde: Steven stelde de PLC samen en hing hem in de kelder naast de boiler.

Eén voordeel van het gebruik van een PLC is dat alle electrische stroom vanaf een centraal punt wordt aangestuurd. De warmtedetectoren en de thermostaten gebruiken zwakstroom, dat is energiezuiniger dan wisselstroom. (lees meer kort en lang verhaal over het verschil en hoe en waarom wisselstroom vs gelijkstroom).

Twee van de 4 thermostaten in huis zijn hierop aangesloten alsook de belangrijkste infraroodpanelen (woonkamer). Ook de boiler en de zonnepanelen.

Steven heeft nog meer in de PLC geprogrammeerd:

  • voor de twee infrarood panelen in de woonkamer: als er een kleine warmtevraag is (bijv. de temperatuur bedraagt 18 °C, de vraag is 19 °C) via een van de thermostaten, dan wordt het erbij horende paneel 12x per uur gedurende korte tijd ingeschakeld. Dit veroorzaakt een geleidelijke opwarming van de ruimte.
    Als er in de woonkamer een grote warmtevraag is (en de sensor meet beweging, dan wordt het erbij behorende paneel 12x per uur gedurende wat langere tijd ingeschakeld. Ook hier een geleidelijke opwarming, maar de ruimte is dan wel sneller warm. Zonder dit mechanisme zou het infraroodpaneel rechtstreeks reageren op de thermostaat met volle kracht; de gewenste temperatuur zou snel bereikt worden, waarna het paneel zich weer snel zou uitschakelen. Net alsof er een wolk voor de zon komt, zou het dan opeens weer koud aanvoelen.
  • de PLC regelt ook de uitschakeling van het infraroodpaneel 1 minuut nadat de sensor de laatste beweging heeft gedetecteerd. Er kunnen in de toekomst nog meer apparaten op worden aangesloten.
    Hieronder de PLC:

Hierop is aangesloten:

  • woonkamer achterkant:
    • 1 groot infraroodpaneel (60×120)  dat aan het plafond hangt, midden in dit deel van de woonkamer.
    • 1 warmte detector Steinel IS 2160 ECO (handleiding online, ga naar pag 28 voor instelmogelijkheden)
    • 1 eenvoudige draaithermostaat van Honeywell. Hij geeft de huidige temperatuur aan; ik kan door naar links te draaien de temperatuur verlagen, naar rechts verhogen. Hiermee geef ik aan welke temperatuur er moet gelden als de detector een lichaam waarneemt. Ik stel het eenmalig in en stel de thermostaat alleen anders in als ik het opeens warmer of kouder wil hebben.
    • Op de eerste foto zie je het ir paneel met rechts de thermostaat en rechts boven de detector. De detector is zo gericht dat hij beweging registreert als iemand aan tafel zit en ook achter het bureau.

    • woonkamer voorkant: bijna identiek, alleen staat de detector nu in de hoek achter de muur, gericht op de bank waar ik het meeste zit. (pijl eerste foto). De thermostaat zit rechts bij het raam, zie pijl 2e foto.

Niet aangesloten op de PLC zijn de panelen en thermostaten boven en in de hal beneden:

  • In de gang beneden en de hal boven:
    • 2 kleine panelen (30×120);
    • vlak bij ieder paneel is een draadloze Salus ruimtesensor bevestigd.
    • 1 programmeerbare thermostaat Salus, type: 091FL RF, gekocht bij Thuisbaaskorte handleiding, complete handleiding en vooral dit filmpje (in het Duits) bleek zeer praktisch. Deze thermostaat bedient beide panelen.
      Het was niet zo heel eenvoudig om in te stellen, maar met bovenstaande engelstalige informatie lukte het. Ik koos voor de zelf te programmeren stand 6, omdat ik de fabrieksstand te onzuinig vond. Daar begint de warmtevraag al om 6 uur ‘s ochtends en eindigt om 23 uur ‘s avonds. je kan dan nog wel zelf instellen wat jouw gewenste comfort en economie temperaturen zijn. Maar wil je ook de tijd instellen, dan moet je die zelf in programmeren. Bij mij begint het verwarmen pas om 8 uur en eindigt om 22 uur. De comfort temperatuur stelde ik in op 18 graden, de economy temperatuur op 15 graden.  Je moet het even door hebben.
      Als ik de hele dag weg ben, stel ik hem in op programma 5: dat maakt geen onderscheid tussen dag en nacht; je kan ook hier wel de gewenste temperatuur instellen. Je moet voor iedere dag van de week een programma kiezen. Voor vakanties is er programma 0; een defrost programma met een standaard temperatuur van 7 graden.
      Werkt op batterijen.
    • In studeer/slaapkamer boven
      • 1 groot paneel: 60×120
      • vlak hierbij is een draadloze Salus ruimtesensor bevestigd.
      • 1 programmeerbare thermostaat Salus, type: 091FL RF.
        In deze ruimte ben ik niet vaak; ik heb hem ingesteld op programma 5 en 15 graden.
        Je kan eenvoudig de temperatuur tijdelijk omhoog brengen door een paar keer op het knopje met de zon te drukken. Totdat je op de OK knop drukt, geldt dan deze tijdelijke instelling.
        Het knopje met de maan brengt de temperatuur omlaag.