Vanmiddag sprak ik iemand die niets heeft geisoleerd in zijn flat, maar wel enigszins profiteert van zijn stokende boven- onder- en zijburen). Hij heeft zijn thermostaat op 12 graden staan en heeft bijna geen energiekosten dankzij deze artikelen: https://downtoearthmagazine.nl/lichaamsisolatie/
en http://www.lowtechmagazine.be/2011/02/thermisch-ondergoed-isoleert-het-lichaam.html, uit 2011, maar nog heel actueel. Hieruit:
Een al wat ouder onderzoek van de Amerikaanse luchtmacht – de enige studie die er over het onderwerp te vinden is – heeft uitgewezen dat je met een laag thermisch ondergoed onder je gewone kleding comfortabel televisie kan kijken bij een temperatuur van 17 ºC. Met twee lagen thermisch ondergoed daalt die comforttemperatuur naar 12,7 ºC. Bovendien is er intussen thermische onderkleding op de markt – gemaakt uit synthetische materialen of schapenwol – met een isolatiewaarde die ongeveer dubbel zo hoog is. Voldoende om de verwarming gedurende het grootste deel van de winter gewoon uit te zetten.
Hij experimenteerde met diverse materialen en is erg tevreden over de thermosokken van de Praxis, over de handschoenen met Merino wol van zaken als Bever en Spac Sport (met touchmateriaal bij de vingers zodat je toch op je computer kan werken). Soms sleet dat touchgedeelte wat snel.
Pantoffels uit Nepal. En vooral veel laagjes kleding over elkaar, met als basis goed thermo ondergoed. Vooral als je langer stilzit, kan je het koud krijgen.
Herkenbaar probleem is dan wel dat ruimtes bij anderen vaak veel te warm aanvoelen. Hij lost dat op door bij vertrek (per fiets) zich “normaal” te kleden. Ik herken dat en laat ook mijn dikke vest thuis.
Mensen vinden mijn huis in de herfst en vroege voorjaar ook wel wat koud. Dat gebeurt vooral als de thermostaat op 19 graden is en het in de kamer ook 19 graden is. Het infrarood paneel wordt dan niet ingeschakeld, en geeft dus geen stralingswarmte: het voelt kil. Goede lichaams-isolatie is dan een oplossing.