Isolatie kruipruimte met Tonzon folie

Op 10 feb 2010: heel lastige klus:
eerst een luik in de woonkamervloer laten zagen. Dat leek de makkelijkste toegang tot de kruipruimte onder de houten woonkamervloer.

Toen heb ik eerst al het oude bouwpuin verwijderd, met emmertjes naar boven.
Daarna het oranje zeil gelegd  en daarna het tonzon folie geniet. Tonzonfolie heb ik wel op maat laten maken en opgehangen tussen de balken.

Ik heb goed gekeken naar de instructiefilmpjes van Tonzon, daardoor leek het allemaal best goed te doen. 

Achteraf begreep ik dat het niet zo fantastisch is als het lijkt en was ik ook niet heel erg onder de indruk van het resultaat. De vloer voelde beslist niet aan als een vloer verwarmd met vloerverwarming.

Na goed zoeken vond ik nuanceringen:
https://kennis.greenhome.nl/vloerisolatie/thermoskussens/#Nadelen_thermokussens: “Vooral TonZon verliest een groot deel van zijn isolatiewaarde als er een gat in de luchtkussens ontstaat. Als er veel ongedierte in de kruipruimte zit en deze onverhoopt een gat in de luchtkussens knagen, heb je een probleem.”

Ook op deze site een opmerking over de kosten: vloerisolatie is duurder:
https://kennis.greenhome.nl/vloerisolatie/kosten-vloerisolatie/

De kosten die je kwijt bent voor vloerisolatie aan de onderzijde van de vloer liggen tussen de €30 en €40 per m2. Dit is de totale prijs inclusief het aanbrengen van het isolatiemateriaal en BTW. De prijs voor bodemisolatie ligt lager. Je betaalt voor bodemisolatie tussen de €25 en €35 per m2. De exacte kosten zijn afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, de totale oppervlakte die je laat isoleren en de huidige staat van de kruipruimte.

Aanvullende kosten die vaak voorkomen:

  • Dampremmende folie voor vochtige bodem
  • Ventilatieroosters voor voldoende ventilatie
  • Gat in fundering of vloer naar kruipruimte(s) (in het geval deze nog niet aanwezig is)
  • Leegpompen kruipruimte
  • Puin ruimen

Deskundige Carl Peter Goossen (DNAindebouw) op
http://bouwprofsnederland.nl/forum/topics/dunne-gelaagde-isolatie-vs-tonzon-wat-werkt (2012)

Als je niets aan de luchtdichtheid doet, bijvoorbeeld in de kruipruimte, is iedere dunne isolatie weggegooid geld! Bijna alle woningen in NL halen geen betere luchtdichtheid dan Qv10 van 2 of 3 l/s/m². Dat komt neer op ongeveer 4 per uur een luchtwisseling van de gehele woning door infiltratie. Als je dit kan verbeteren naar 1 l/s/m² of te wel luchtdichtheidsklasse 1 dan ben je beter bezig dan een Tonzon op te hangen. Ik heb uit een onderzoek van Nieman gelezen dat elke 0,1 l/s/m² betere luchtdichtheid bij een tussenwoning in een rijtje direct 100 m³ gas minder gestookt hoeft te worden. Luchtdichtheid moet je niet verwarren met “ademen” omdat je ook luchtdicht kan maken zonder dat de dampstroom tegen wordt gehouden. Bijvoorbeeld met wanden van OSB plaat. Die zijn luchtdicht maar laten de waterdamp wel door.

Bij kruipruimte denkt ik dan eerder aan een PUR die aan de onderzijde tegen de vloer wordt gespoten. Als je die ook 50 cm tegen de fundering spuit, zal er geen lucht van uit de kruipruimte de woning binnendringen. Ook al is de Rc lager het effect is hoger!

Reacties van burgers met ervaring op een forum: https://radar.avrotros.nl/forum/aannemers-installateurs-en-glazenwassers-f16/tonzon-vloerisolatie-t148842.html

  • Na montage kwam ik erachter dat ik €1350 euro montagekosten heb betaald voor ca 15 uur werk