De schoorsteen als koeler in de zomer

Ook een tip Van Eddy van Haren voor de zomer: als koude lucht juist welkom is.

Gebruik dan de spontane trek van de schoorsteen om de lucht te koelen. 
Als de lucht in de woonkamer warmer is dan de buitenlucht, dan zal de warme lucht opstijgen via de schoorsteen. 

Ik had de WTW al uitgezet (in afwachting van een nieuw filter) en ventileerde nu met ramen en deuren. Ook omdat er hiermee echte afkoeling kon plaatsvinden. Dat is wel nodig als het warm wordt overdag. De houtvezelplaten op de buitenmuren nemen de warmte van de zon goed op en geven ze 6 uur later af. Het huis kan warm worden (max 25 graden). Dat is het enige euvel van een passief huisconstructie. Je moet dan goed ventileren met koele buitenlucht. Verse koelere lucht via ramen en ventilatie openingen, zal de warme lucht vervangen. Er gaat zich een frissere luchtstroom verplaatsen door het huis.

Ik vermijd het binnenstralen van de zon door de ramen, door de rolluiken dicht te houden.

Ik had zelf nog niet aan de schoorsteen gedacht. Er zit geen klep in om de schoorsteen af te sluiten, dus had ik plastic zakken gevuld met kranten en lappen en hiermee de doorgang dichtgemaakt. Een plaat ervoor gezet en de bank staat ervoor. Niemand die er wat van ziet, maar geen kou meer hierdoor.
Maar in de zomer zou ik dus beter alle zakken eruit kunnen halen.
Dat heb ik gedaan en ik geloof dat het inderdaad wel wat heeft geholpen. Begin september heb ik de zakken weer teruggeplaatst: