Nulnu avond DNA in de bouw

Met 4 deskundigen van dnaindebouw.nl rond de tafel in Nijmegen. Dit was een van de nul-nu-avonden van DNA inde Bouw, speciaal georganiseerd voor particulieren die hun huis energiezuiniger wilden maken. Je kreeg een half uur de tijd, geloof ik.

Tevoren had ik wat informatie opgestuurd over mijn huis en de maatregelen die ik al had getroffen; ik lichtte mijn wensen toe: meer comfort, minder schimmel, nog minder energieverbruik. Het team dacht mee over de realisering.

Dit gebeurde op een creatieve en inzichtelijke manier, waarbij ik zelf prioriteiten kon stellen.

Het gaat om een middenwoning uit 1958 in Galgenveld, 2 woonlagen en een kelder.

Al eerder getroffen maatregelen:

  • dakisolatie, groendak (sedum) en zonnepanelen;
  • driedubbelglas (Pladeko), met uitzondering van woonkamer zuidkant: dat is nog 2 laags. NB: er zitten geen ventilatieroosters in de driedubbelglas kozijnen;
  • nieuwe, goed geïsoleerde voordeur (Pladeko) zonder brievenbus (brievenbus hangt nu buiten);
  • rolluiken voor alle raamkozijnen (behalve keuken);
  • spouwmuurisolatie;
  • tonzonfolie in kruipruimte onder woonkamervloer; dikke laag plastic op (zand)bodem kruipruimte.

Leefwijze: ik plaatste een deurveer op de deur van de woonkamer, waardoor deze vanzelf dichtvalt. In principe verwarm ik alleen deze ruimte, op 19 graden. Als ik eraan denk, zet ik de CO2 meter aan; deze waarschuwt als er teveel CO2 in de lucht zit. Dat gebeurt bij gezelschap vaak al na een uur.

Energierekening: circa 60 euro per maand;

Eigen verslagje met conclusies direct na het gesprek.

  1. Allereerst gevelisolatie om te zorgen dat de koudelekken verdwijnen: hoogst waarschijnlijk de betonnen platen: wanneer de buitenkant geïsoleerd wordt, moeten de platen worden afgenomen en komt er een soort piepschuim bovenop. Het moet dan één geheel vormen met de ramenpui.
    De andere optie is gevelisolatie aan de binnenkant. Omdat deze kant nog steeds door mij niet goed is afgewerkt, lijkt dat het handigste: houtvezelisolatie of voorzetwand binnenisolatie.

Mogelijk ook de radiator beneden vervangen: dat is de enige manier om deze wand te isoleren. Eventueel Klimarad: een kap over de radiator: balansventilatie

  1. Ventilatie:
    Optie 1: Ventilatie in een raam; Breathing window (dit komt nog op de markt) : dit is genoeg voor de woonkamer. Het werkt als een soort wtw.
    Alternatief: ventilatie in de gevel; Blu Martin ventilatie zou in holle ruimte achter de woonkamerwand naar buitenportaal kunnen. Afzuigen ook keuken en/of wc.Dan blowerdoor test doen.
  2. Warmte opwekking: Tegenstroom WTW en elektrische spiraal. Dit heeft alleen zin wanneer het huis luchtdicht is.

Mogelijk zijn deze 3 maatregelen genoeg en hoeft er amper meer gestookt te worden.

CV ketel eventueel vervangen als er een leuke aanbieding langs komt; anders binnen 5 à  10 jaar. Heeft geen haast. Levert weinig winst op omdat ik toch al weinig verbruik. (vh intergas voor 1700 euro incl plaatsen)

Zonneboiler: ik verbruik weinig warm water, dus maar niet doen.

Kas over bestaand huis, of deel: aan de achterkant mag het zonder toestemming, maar de kas levert juist aan de zuidzijde de meeste waarde; daarbij is het onderhoud lastig en duur.

Groene gevel: alleen handig voor koelte in de zomer. Daar heb ik geen zorg om met rolluiken, dus niet doen.