Stormschade badkamer? lekkage

Code oranje in de nacht van 5 juni 2019; ook hier onweerde het hevig en waren er flinke windstoten en regen.
‘s Ochtends stond er een plasje water op het vensterbankje onder het raam van de badkamer. Ook was er een stukje stuc losgekomen.
Aan de buitenkant en ook op het dak was niets bijzonders te zien.

Eddy kwam kijken op 7 juni, zag in eerste instantie ook niets vreemds. Met zijn vochtmeter constateerde hij dat de vochtplek echt alleen 10 cm boven het raam zat, niet rechts ervan, niet links ervan, niet boven. Het was een losse vochtige plek.
Hij belde Johan, de aannemer van de renovatie. Volgens Johan moest het aan de aansluiting in het raam liggen. Johan bedacht ook dat het vocht waarschijnlijk na de bui direct boven het raam aanwezig geweest moet zijn, maar opgedroogd was. Aan de rand droogt iets sneller dan middenin.

Eddy keek nog eens beter naar de aansluiting van het kozijn en zag nu dat het zwarte rubber was afgesneden, waarschijnlijk om het raam beter passend te krijgen. Dat moet destijds door de kozijnplaatsers van Rutolux (dubbel glas) gebeurd zijn. Zie de rafelige rand in het midden. Eddy smeerde aan de zijkanten wat vaseline op.

Op 12 juni heeft het weer flink geregend, en weer op sommige momenten veel wind.

Nu ontdekte ik ‘s avonds dat het nat was vanaf de bovenkant van het linker raam. Bij aanraken liet de stuc direct los, vandaar het extra plekje op de 2e foto. Verder was er weer niets vreemds te zien, niet aan de buitenkant en niet bij het kozijn.

13 juni ‘s avonds; weer veel regen. Nu zag ik het water bijna lopen:

Extra foto’s 14 juni. Nieuwe hypotheses:

  1. zwakke plekken op het dak: het rubber zit een beetje los; ook het aluminium profiel zou beter aan elkaar vastgekit moeten worden (glaskit).
  2. bij harde wind zou het gootje bij het raam aan de buitenkant mogelijk de lekkage kunnen veroorzaken

Ik zou het gaan testen zodra de plek goed is opgedroogd.

  1. Wat is het effect van de tuinslag gericht op het gootje?
  2. Wat is het effect van een emmer water op het dak? Dat probeerden we vandaag al en zagen geen effect. Mogelijk is er meer tijd voor nodig om het effect te zien en hebben we echt een droge uitgangssituatie nodig.
  3. Ik ga meten met vocht en temperatuurmeter van Eddy na buien: waar is het het het koudste (buitenmuur)? Waar het natste (binnenmuur)?

Maar op 17 juni kwam Johan langs, haalde het raam eruit, dat ging verrassend eenvoudig en zag met een spiegel een gat achter het aluminium gootje (vanaf het huis gezien voor het gootje). Hij maakte het dicht met alabastine muurvuller.

 Probleem opgelost, lijkt het! Zo niet, dan ga ik bovenstaande testen uitvoeren.