Verslag open huis 7 december 2017

Twee heren hadden zich ingeschreven voor deze open avond.

  1. Hr A. wilde vooral weten hoe koud de vloer aanvoelt, in dit huis met alleen infrarood verwarming. Karla vertelt dat het ’s ochtends minimaal 17 graden is (tot 7 december; daarna werd het buiten kouder en zakte de temperatuur naar 16,5 graden) en dat de vloer dan niet koud is. Warm genoeg om op blote voeten de dag te beginnen om half 7 en mee te doen aan de ochtendgymnastiek van Nederland in Beweging. Er is nl geen tocht in huis. Het huis is luchtdicht.
    Maar er is wel ventilatie:

    • ’s nachts op de slaapkamer door een buis van 13 cm doorsnede in de buitenmuur. In de slaapkamer hangt een CO2-sensor en in de badkamer wordt vocht gedetecteerd. Deze sensoren sturen de ventilator in de badkamer aan.
      Zie: https://1energiezuinighuis.nl/maatregelen/renovatie/cv-ketel-eruit-boiler-erin/ventilatie/
      Het huis heeft geen roosters in de deuren, het was praktischer om de bestaande deuren aan de onderkant af te zagen.
    • Continu in de winter zorgt een ventilatie unit met WTW voor schone, gefilterde lucht, die bovendien verwarmd wordt (door de warme binnen-lucht).
      De kast is stil, maar je hoort toch een zacht zoemend geluid, ook al staat hij in de laagste stand.
      Dat verschijnsel geldt voor alle geluid en heeft te maken met de goede isolatie. Hierdoor worden geluiden van buitenaf buitengesloten. M.a.w. er is geen achtergrond geluid.
      In plaats van de WTW op de hoogste stand te zetten, die nog luidruchtiger is, kiest Karla vaak voor een andere oplossing; de deur naar de gang openzetten, het raam aan de zuidkant openzetten. In de woonkamer staat ook een CO2-melder. Deze waarschuwt met geluid en een rood lampje als het CO2 gehalte te hoog is.
      Een vochtigheidsmeter is hier niet nodig: het huis is eerder te droog dan te vochtig. Maar in een ander type huis zou ook een vochtigheidsmeter handig zijn.
  2. Hr B. vroeg zich af wat de volgende stap in zijn huis zou moeten zijn: de begane grond is goed geisoleerd, maar de verdieping en zolder nog niet. Ramen bestaan nog uit enkel glas. Buitenisolatie kan niet bij deze twee-onder-een-kap woning, omdat de buren niet mee willen werken.
    Hr B vraagt zich af: nu gelijk apparatuur vervangen: gas eruit en dan later isoleren? Eddy raadt aan om eerst te isoleren en dan vooral zolder, aan de binnenkant. Het betreft een schuin dak. De grootste winst haal je bij vloer en plafond. Wb de zolder denk aan: isolatie van het dakbeschot of zoldervloerisolatie. 
    Als je de zolder gebruikt als opslagplaats, dan kan je volstaan met isoleren van de zoldervloer en hoef je verhoudingsgewijs minder woonruimte te verwarmen.
  3. Hr A. vertelde over zijn bezoek aan de woning in Cuijk (Earthship – Strobalenwoning- Autarkische woning (bijna)) en informeerde of Eddy meer wist over het door hem gebruikte 2-laags gas met folie vrijhangend tussen het glas. Dat is lichter. Het wordt alleen in België geleverd. https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-2015-cuijk en ook http://aardehuis.salters.nl/
  4. Dit is het glas: http://vangeystelen.be/glaswerken/
    Uit de website: HEAT MIRROR ® – “Koel” in warme dagen – “Warm’ in koele dagen! Dé multifunctionele beglazing : U-waarde tot 0,5W/m2K isolerend en/of zonwerend
    Licht: Grote doorlaat van zichtbaar licht
    Neutraal uitzicht, ook voor zonwerende beglazing
    UV-filter: ninimalze verkleuring interieur
    Warmte: Behoud zijn U-Waarde, ook onder helling
    Voldoet aan de strengste isolatie-eisen (passiefnorm)
    Geluid: Extra acoustische isolatie
    LET OP ! 1 zijde van de beglazing mag maximaal 2m bedragen!

  5. Eddy vertelde ook over het belang van goede bodem isolatie en dat je daarbij net iets buiten het huis mee moet isoleren om ervoor te zorgen dat de warmtebel onder het huis blijft en niet weglekt. Zie het nu wat aangepaste verhaal over de bodem.
  6. Hr A. vroeg naar tips: hoe blijf je goed op de hoogte van ontwikkelingen in de bouw?
  7. Nav de presentatie met de no-regret-rekentool . Het is veel werk om alle informatie in te voeren, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, krijg je een goed inzicht in het effect van toekomstige maatregelen. Zie: https://1energiezuinighuis.nl/de-no-regret-rekentool-gebruikt/
    Het is zeker een idee om hier eventueel zelf mee te beginnen en dan de hulp van Eddy van Haren te vragen als je vastloopt. Of het direct aan Eddy te vragen.