Vloer- of wandverwarming (water) met luchtwarmte pomp?

Bijv. alleen in woonkamer (vloer of wand) en in de gang.

Verwarming mbv de bestaande Eminent boiler; dan wel deze aansluiten op 2fase electra; in dat geval heeft hij een vermogen van 3 kW, net voldoende.

Of met een nog aan te schaffen luchtwater warmtepomp, met flinke subsidiemogelijkheid.

Milieucentraal
Over de CO2 uitstoot van electrische warmtepompen

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/warmtepomp-combi-en-hybridewarmtepomp/

Elektrische warmtepompen voor huishoudens gebruiken wel elektriciteit. Maar de totale hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt, is veel lager dan die van een gasgestookte hr-ketel. Daardoor is de CO2-uitstoot van een warmtepomp slechts de helft van die van verwarming op gas. Een combiwarmtepomp die grijze stroom gebruikt, veroorzaakt jaarlijks zo’n 1.200 tot 1.600 kilogram CO2-uitstoot. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden met verwarming en warm water op gas stoot jaarlijks 2.800 kg CO2 uit. Een warmtepomp op stroom van wind of zon is natuurlijk nog duurzamer.

[collapse]
Over de werking

De werking van een warmtepomp wordt wel vergeleken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die warmte afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte buitenshuis (uit buitenlucht, de bodem of het grondwater) en geeft die binnen in huis af. Daarvoor hoeft de lucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht (of bodem) halen als het buiten koud is.

[collapse]
[collapse]
Het rendement van een warmtepomp: COP (Coefficient of Performance) en EER (rendement bij koeling)

Dit is de verhouding tussen de verbruikte elektriciteit en de afgegeven energie onder de vorm van warmte. Een COP van 3,5 wil dus zeggen dat de warmtepomp in staat is om 3,5 kWh aan warmte te produceren voor elke kWh die uit het elektriciteitsnet komt. General warmtepompen halen een COP van 3,61 tot 4,85, afhankelijk van het type en gemeten bij een buitentemperatuur van 6°C.

Dit is de temperatuur die alle fabrikanten moeten hanteren bij de vermelding van de COP van hun toestellen. Naarmate de buitentemperatuur daalt, daalt ook de COP en dus het rendement van de warmtepomp.

Zoals men COP gebruikt bij verwarming, gebruikt men EER (Energy Efficiency Ratio) om het rendement bij koeling uit te drukken. Dus hoe hoger de COP en EER, hoe meer je bespaart aan energie.

Omdat de COP de prestaties op een moment weergeeft, is het beter om warmtepompen te beoordelen op hun SPF of Seasonal Performance Factor. Dit is de verhouding tussen de opgenomen energie en de nuttig geleverde warmte over een langere periode, bv. een volledig jaar of stookseizoen (oktober-april). De SPF kan berekend worden voor centrale verwarming (CV), sanitair warm water (SWW) en beiden. Een gas- of mazoutketel kan op 1 moment of tijdens een korte periode een beter rendement halen dan een General warmtepomp. Maar wil je een betrouwbare vergelijking, dan moet je het rendement over een volledig jaar of stookseizoen bekijken. Een General warmte pomp presteert beter dan om het even welke ketel, op voorwaarde dat de isolatie van je woning goed tot acceptabel is.
uit deze faq, vraag: hoe wordt het rendement van een warmtepomp beoordeeld?

Later erbij gevonden:
Het Aquarea Tcap  heeft een COP-waarde bij -7 °C van 2,85 (klik op juiste type, dan alle modellen, en dan gewenste type; ik koos hier 9W)

NIBE: -7 °C: 2,5; 2 °C: 3,45; 7 °C: 4,38; 12 °C: 4,66

Een conventioneel elektrisch verwarmingssysteem heeft een maximale COP-waarde van 1.

[collapse]
Subsidie warmtepomp

Uit DHS:
In 2016 stimuleert de rijksoverheid de aanschaf van een warmtepompsysteem met substantiële subsidie. Deels gaat het om een vast subsidiebedrag per systeem. Voor een ander deel is de subsidie afhankelijk van de grootte van het systeem en het type toestel dat men aanschaft.

  • Hydride warmtepompsysteem: € 1.000,- plus € 100,- per kW bij een systeemvermogen > 5 kW.
  • All-electric warmtepompsysteem: € 2.000,- plus € 100,- per kW bij een systeemvermogen > 10 kW.
  • Alle warmtepomptoestellen met een A++ label ontvangen € 300,- extra subsidie. DHS verkoopt uitsluitend Panasonic warmtepomptoestellen die allemaal het A++ label hebben en allemaal € 300,- subsidie ontvangen.

Naast de subsidie van de rijksoverheid zijn er ook veel gemeenten en soms ook provincies die nog een eigen subsidieregeling hebben voor een warmtepompsysteem. Informeer bij uw gemeente of provincie naar bestaande regelingen.


Milieucentraal.nl:

o.a.:

[collapse]
Lucht/water warmtepompen (General) in de praktijk, metingen bij 15 huizen in 2014/2015)

In iedere woning werd meetapparatuur geplaatst die alle gegevens over warmteproductie, warmteverlies en verbruik nauwgezet weergeeft op deze website. Allen gebruiken ze een lucht/water warmtepomp van General.

Meer over het meetsysteem.

Je ziet hieronder het huis met de beste score of in nieuw tabblad. In december 2014 bedroeg de binnentemperatuur 22,4 graden; gem. buitentemp. 5,6 graden. Verwarming met lucht/water warmtepomp: 2.275,1 kWh gratis buitenlucht warmte; 753,2 kWh nodig van electranet voor de pomp; 7,9 kWh voor boiler. De meeste warmte van de warmtepomp gaat naar de cv (2.948,7 kWh); een beetje  (79,6 kWh) naar de boiler. Energiekosten: 140,20 per maand.

Klik de icoontjes bovenaan om meer over dit huis te lezen; of klik op de linkerbalk om de gegevens voor de andere huizen te zien.

Het is lastig om de huizen goed met elkaar te vergelijken; maar je ziet wel de grote bijdrage aan energie van de warmtepomp.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

[collapse]
Kosten vloerverwarming

Een rekenvoorbeeld voor de woonkamer:
4m x 7.40m = circa 30 m². Vloer is kleiner, maar snijverlies.
Doe het zelf: viega fonterra-renobasisplaat a 45 euro per 0,62 per m².
Deze platen kosten 45 Euro per 0,62 m2. 30m² kost ca € 2.150.
De slang circa €700. Daar komen nog een mengunit (350) en pomp (450) bij. Totaal ca 4000.

[collapse]

Verder lezen:

Vloerverwarming:

Warmtepompen: