Vocht boven rolluiken

In augustus 2018 ontdekte ik opeens vochtplekken op de muur van de kleine slaapkamer (boven de voordeur). Het was toen al maanden droog, waarschijnlijk zaten ze er al langer maar zag ik ze niet doordat ik de gordijnen dicht hield tegen de warmte.

Op 20 augustus kwam Eddy kijken en mat de vochtigheid binnen; ook nog een keer extra op 11 september. We hebben toen even netjes alles op een rij gezet. 

Metingen aan zuidzijde: in blauw de hoge waardes (hoge vochtigheid)Pal onder het dak lijkt het minder vochtig dan pal boven de rolluiken/onder de aluminium sierlat.
De kleine kamer (op de foto rechts, boven de voordeur) had de bruine vochtplekken. De waarde in de grootste vlek was 39.

De noordzijde: 

Hierdoor kregen we in eerste instantie de indruk dat het aan de rolluiken zou kunnen liggen. De monteur van Albo heeft op 16 oktober de kit geïnspecteerd van de rolluiken. Die zat goed. Hij zag wel dat de aluminium sierlatten aan de kant van de muurdammen niet goed gekit waren en heeft daar alsnog kit op aangebracht. Ook had hij de indruk dat er best water achter  de aluminium sierlat zou kunnen komen, zeker aan de voorkant, omdat de aluminium lat daar wat uitsteekt.

Update november 2020:
Er bleek nog steeds sprake van vochtige plaatsen binnen, bij meting. Niet te zien met het blote oog, ook niet te voelen, geen schimmel oid.

Volgens Eddy moest dit wel liggen aan de rolluikkasten. Misschien was de kit niet goed meer en bovendien zou het goed zijn als regenwater beter zou wegstromen, geholpen door een lekdorpeltje bovenop de rolluikkast, zoiets:

Ik belde het bedrijf dat de rolluiken plaatste (Albo in Milsbeek) en ze kwamen kijken: de kit was nog goed en ze dachten dat het probleem door de aluminium sierlijsten werd veroorzaakt. Er was een spleet te zien tussen de muur en de latten. Regenwater kon hier gewoon naar binnen sijpelen. Kwestie van dichtkitten en klaar. Dat mochten zij niet doen, want de sierlatten was hun product niet. 

 

Deze boodschap gaf ik Eddy, die het er niet mee eens was en het verhaal doorstuurde naar architect Gerrit en aannemer Johan. 

Hierop reageerde Gerrit, hij ging vooral in op de keuze destijds om de aluminium lat rechtstreeks op de houtvezelplaat aan te brengen, en niet op de waterdichte stuclaag. De lat werd expres geplaatst vóór het stuken.

  • Stuccen vooraf en daarna plaatsen profiel had juist! geleid tot vochtproblemen. Stucwerk is grillig van structuur, door de korrels. In de aansluiting tussen profiel en aansluitende isolatie zouden over de hele lengte luchtholtes ontstaan zijn tot 1 mm. Alle redenen juist voor condensproblemen.
  • Stucwerk tast de oppervlakte van het profiel aan. Het geeft krasjes aan het profiel waardoor het vanaf dat moment minder beschermingslaag heeft.
  • Profiel plaatsen achteraf zoals we dit hebben gedaan, dus zonder stucwerk vooraf in de achterliggende constructie, is naar mijn idee te vergelijken met het zetten van een gecomprimeerde band tussen bouwdelen. Het sluit zo goed en optimaal mogelijk de onderlinge bouwdelen aan elkaar, met een minimaal verlies van contactoppervlak. Het gaat hier om de aansluiting tussen een hard (aluminium profiel) en een hard/zacht oppervlak (houtvezelplaat).
  • De houtvezelplaat is damp- en waterbestendig. Dit zijn 2 verschillende omstandigheden. Water, zoals bij regen of sneeuw, wordt niet opgenomen in de houtvezelplaat. Damp wordt letterlijk uitgedampt, ouderwets geventileerd, tijdens de drogere perioden.
  • Wel of niet afkitten? Tijdens de bouw hebben we voor deze keuze gestaan, alles overwogen. Financieel maakt het weinig uit om het af te kitten, en was ook niet de reden om dit niet te doen.
    Alle materialen ”leven”; zetten uit en krimpen. Het harde aluminium profiel kan in de zomer tot boven de 50 (misschien zelfs 60 of meer) graden Celsius oplopen, terwijl het aansluitende materiaal (stucwerk en houtvezelplaat) tot meer dan 30 graden op dat moment daaronder kan zitten. Elk materiaal heeft zijn eigen warmtegeleidingscoëfficiënt. We hebben hier te maken met 2 (3 inclusief stuc) materialen die meer dan 30 graden in aansluitende temperaturen met elkaar kunnen verschillen, met name in de zomer. Temperatuurverschillen in onderling aansluitende materialen leiden tot aansluitingsproblemen. En is aanleiding voor maken van keuzes tijdens de bouw.
    De gevel is aan de zuidzijde. Naar mijn mening zou de kit binnen 5 a 10 jaar al verweerd zijn door de hoog oplopende temperaturen, en steeds weer opnieuw aan te brengen.
  • De kit zou een averechtse uitwerking kunnen hebben. Vocht slaat door, kit verweert; vocht blijft juist achter de kit in de constructie hangen! En kan dan niet voldoende uitdampen. En aluminium profiel aantasten.
Al met al ben ik er van overtuigd dat we tijdens de bouw nog steeds de juiste keuzes hebben gemaakt.
Tijdens de bouw hebben we meerdere momenten meegemaakt en voor keuzes gestaan. Dit hangt ook gewoonweg samen met herstellen/opknappen/renoveren/restaureren/verduurzamen/…. enz.
 
Het lijken me valide argumenten, ik ben blij dat ik niet gewoon heb laten kitten, en was weer eens onder de indruk van de gecompliceerdheid van dit vocht “probleem”, wat dus gewoon geen probleem is.