Vragen over tocht, vocht en kou

Op 13-12 hield ik weer open huis en deze keer gingen de vragen vooral over vocht, tocht en kou.

Mijn huis is luchtdicht en goed geisoleerd. De kou komt amper binnen. In ieder geval niet via de ventilatieroosters, want die heb ik goed dichtgemaakt. Ze zitten maar in slechts 2 ramen, de andere hebben geen ventilatieroosters. Maar, doe dat alleen als je een alternatieve ventilatie hebt! Bij mij is dat de WTW (warmte terug winning ventilator).

Buurtgenote E. woont sinds kort in een nog iets oudere woning (circa 1953). Ze zijn bezig met spouwmuurisolatie, denken ook over nieuwe beglazing, mogelijk ook nieuwe kozijnen, gaten dichten her en der, isolatie van de kruipruimte. Op veel terreinen kan nog wat gebeuren om het huis zowel energiezuiniger als minder vochtig en tochtig te krijgen.

E. kreeg al als tip om het huis juist te verwarmen. Ja, dat is wel slim. Het temperatuurverschil tussen ruimtes mag niet meer dan 4 graden bedragen. Anders krijg je tocht. Warme lucht stijgt naar boven, koude lucht naar beneden, je krijgt tochtstromen door het huis.

Wb vocht: zodra de temperatuur van een ruimte lager dan 12 graden is, krijg je condens. Vooral als er vocht in de ruimte is.  Uitleg Joost de Vree. De oplossing is ventileren en isoleren (zorgen dat er geen koudebruggen meer zijn waarop vocht wil condenseren).
Ventileer liever niet met frisse buitenlucht via ventilatieroosters in de ramen en kop eventuele nieuwe ruiten liever zonder ventilatieroosters!
De frisse lucht is koud en daalt naar beneden, waardoor je een koude vloer krijgt.
Eigenlijk zou je dan een vloerverwarming of voldoende sterke radiatoren pal onder het raam moeten hebben, zodat die koude lucht wordt opgewarmd en als een warmtegordijn voor het raam hangt. Maar dat vraagt ook veel energie. Meer dan een WTW.

Ik leende E. mijn infraroodmeter uit, zodat ze zelf op zoek kan naar koude plekken.
Tip: kijk goed naar de open haard ruimte, en vul die eventueel op met zakken met kranten.
Tip: denk ook eens aan thermo glas

En aan een plisségordijn met aluminium coating. Deze,  in de badkamer op het noorden, bevalt heel goed. De badkamer is echt een stuk warmer hiedoor. Ik moet er wel op letten om hem af en toe deels naar boven te halen, zodat het condens op het kozijn weg kan. Dat zit nu te goed opgesloten.

Hieronder een Vlaamse filmpje over ventilatie 

Hieronder een filmpje van woningcorporatie Mitros die oude woningen in Utrecht goed gaat aanpakken, ter inspiratie!

Een andere bezoeker, P., wilde advies voor koude voeten in een onverwarmde ruimte.  

Een los infraroodpaneel heb ik niet, maar is bijvoorbeeld te koop bij Verwarmingshandel voor €99 (32×50).

Allemaal geschikte oplossingen, waarvan de laatste waarschijnlijk wel het duurzaamste en prettigste. Wel wat duurder dan de voetenzak of -mat.