Aanvraag omgevingsvergunning (welstands commissie)

Zowel de voorgevel als de achtergevel veranderen enigszins: een omgevingsvergunning (vroeger vergunning welstand commissie) moest aangevraagd. Belangrijkste punt: de belijning naar de buurpanden moest worden doorgetrokken. De voordeur moest iets minder ver naar voren geplaatst dan we wilden.

De renovatie heeft gevolgen voor het uiterlijk van het huis. Dus vroeg ik de omgevingsvergunning aan.

  • 22 mei 2015: aanvraag ingediend bij het Omgevingsloket. Dit is wel even behelpen:
    • omgevingsloket.nl accepteert alleen pdf  of jpg bestanden, geen zip;
    • geen Worddocumenten met docx: opslaan als pdf;
    • de documentnaam mag max. 40 tekens lang zijn.
  • 2 juni: Omgevingsloket vroeg aanvullende gegevens:
    reactie3 001
  • 23 juni: ontbrekende gegevens toegevoegd ( met verduidelijkende tekeningen van architect Gerrit Groot Roessink).
    Op 23 juni belde dhr. Solman van het omgevingsloket: uit de informatie was nog niet duidelijk hoe de bakstenen tussenmuur er uit zou komen te zien na het isoleren. Telefonisch onze oplossing uitgelegd: het wordt een soort nep-baksteen laag.

Ook Gerrit belde nog eens met Solman op 30 juni: op 9 juli zou de aanvraag besproken worden; we kunnen op 13 juli bellen.

Maar op 13 juli hoorden we dat hij de stukken niet op tijd had doorgestuurd en dat de vergadering 2 weken later zou plaatsvinden: 27 juli dus.

Op 23 juli toch een reactie van Solman. Hierop past Gerrit past tekeningen en plannen deels aan.
Onder andere: de voordeur moet iets verdiept komen te liggen, net als in de oude situatie. Omgevingsloket maakt zich nog steeds zorgen over de metselwerkpanelen. De ritmiek in de voorgevel moet behouden blijven.

Gerrit gaat weer aan het tekenen en uitleggen. Hij vat de reactie van omgevingsloket en zijn voorstel voor mij samen met:

  1.  voordeurkozijn terug leggen t.o.v. voorgevel, waardoor de plastiek behouden blijft.
    Ons voornemen is dit terugliggend, op lijn van het binnenblad, te plaatsen, waardoor nog steeds de warmtelijnen in de constructie zo optimaal mogelijk behouden blijven.
  2. metselwerkpenanten. Bestaande lagenmaat is uitgangspunt van de steenstrips.
    Zo was het ook al oorspronkelijk door ons bedoeld. Ik zal dit tekstueel nog een keer verwoorden in details en/of gevels.
  3. huidige horizontale geleding in de voorgevel is uitgangspunt voor de nieuwe situatie. Wat nu getekend is, is de ritmiek die op de gevels nr. 10-12-14 terugkomt (penanten, duidelijke doorlopende boeiboord).
    Kennelijk gaat het nog iets verder, en wil de welstand de horizontale geleding in het gevelvlak ook terug zien. Dit kan door boven begane grondkozijn/ entreekozijn en onder verdiepingskozijnen een kunststof profiel aan te brengen, van penant naar penant.”

Op 2 augustus de vernieuwde tekeningen ingediend.

Op 21 augustus gebeld: nu is alles in orde.

Hieronder de laatste tekeningen: