Op 5 oktober bepaalde Gerrit na veel meet- en controleer werk de juiste positie voor het dakluik dat we eerder al online bestelden (http://www.bouw-handel.nl/lichtkoepels/hr-lichtkoepel-sets/isolatieraam-hr-vaste-uitvoering)
De mooiste plaats viel af, omdat juist daar een electrakabel liep (o.a. plafondverlichting in de gang).
Deze plaats had onze voorkeur vanwege:
- midden in de hal, het daglicht zou op de trap terecht komen en het huis het meeste verlichten
- goed en veilig bereikbaar met een ladder
- dichtbij de muur
- hier lagen geen zonnepanelen of schoorsteen boven
Maar na verschuiven van zonnepanelen kozen we een second beste plaats. Boven de slaapkamer deur en net voor de electrabuis.
Gerrit boorde een gat om daarna nog precieser aan te kunnen geven waar het vierkant (70×70 gezaagd zou moeten worden. Helaas regende het en hield de tape niet goed, waardoor het binnen een beetje begon te lekken. Maar om half 5 ‘s ochtends ontdekte ik dat en zette er gauw een emmer onder. Zo snel liep die nu ook weer niet vol.
6 oktober: Eddy had het dakluik besteld (70×70 cm) en had opeens te horen gekregen dat het 90×90 moest worden, vanwege de ombouw. Dat zou echt net gaan passen op deze plaats.
Op 6 oktober, boorde Gerrit nog 4 andere gaten, zodat de plaats van het luik echt exact zou kloppen. Donderdag zou het luik komen, vrijdag zou de dakzager terug komen voor het dakluik.
De regen overdag had het groendak behoorlijk verzadigd met water. Tegen lekkage plaatsten ze buiten zeil en aan de binnenkant een plaat, goed vastgeklemd. Onder ieder gat een emmer tegen de laatste druppeltjes.
Op 9 oktober was het zover: het uitgezette vierkant zou gezaagd worden, het dakluik geplaatst. Maar zover kwam het niet want:
bij het zagen ontdekten we dat de onderste isolatieplaat nat was. Eddy ging meten, de buitenkant was wel een stuk droger. Deze pur-platen waren in 1988 bij de daken van mij + de buren tegelijk vervangen. Een buurvrouw kwam toevallig langs en vertelde dat deze bij hen vorig jaar volledig waren vervangen omdat ze nat waren.
Bij het aanleggen van het groendak in 2011 hebben de gebroeders Rieken er niet aan gedacht om de staat van deze platen te controleren. Het materiaal dat zij er boven op aanbrachten was prima in orde (3 cm dik PIR en EPDM e.d. via bedrijf http://www.aabo.nl/index.htm).
We besloten maar een pas op de plaats te maken en even goed na te denken hoe nu verder. In geval van nieuw isolatiemateriaal, dan ook gelijk afschot maken.
Bij het zagen ontdekten ze ook dat het er betonplaten waren gebruikt. Het dak was niet één grote betonnen plaat. Gauw een smid geveld, die het gezaagde gat aan het eind van de middag verstevigde met een mooie stalenconstructie.
Tenslotte zaagden ze ook een electriciteitsbuis door; dat risico zat er in. We hadden alleen gehoopt dat de zaag er net langs zou gaan.
12 oktober: Rob Rieken (riekengroendaken.nl) heeft de opbouw voor de koepel goed vastgekit aan het dak; daarna kon de koepel erop.
Op maandag kwam ook de installateur. Er was even zorg om de bekabeling, misschien zouden ze in de isolatie moeten frezen om electra in de kamers op de zuidkant te krijgen. We boften echter: de bedrading vanaf de verdeeldoos in de hal voorziet de slaapkamers van electra; alleen het lampje boven de wastafel werkte niet meer. Dat laten we zo.
Na de metingen door Gerrit van der Kleij zijn er Buva Solidseal rubber geplaatst op de randen. Hier was een matige kierdichting. Zie de aanbevelingen op https://1energiezuinighuis.nl/eindtest-blowerdoor-en-infrarood-metingen/