Eindtest: blowerdoormetingen en warmtebeeld

Hieronder de meting uit november 2014meting2014

Let vooral op de panelen tussen de glazen puien. Op bovenstaande foto geel/oranje (warm). Bij de nieuwe meting mooi blauw (koud).

Na 3 afgeblazen afspraken omdat het ofwel te veel waaide, of regende of te warm was, hadden we op 12 februari de ideale omstandigheden om te meten om het effect van al het werk te zien. Het vroor deze nacht zelfs, er was geen zuchtje wind, een stralend blauwe ochtend.

Ik had de nacht ervoor het huis geheel en al verwarmd op 20 graden. We gingen om 8 uur ‘s ochtends naar buiten met Peter van der Kleij (website), die zijn warmtebeeldcamera richtte op de buitengevel. Waar deze een blauwe kleur aangaf, was de temperatuur koud, net zoals buiten. Een rode of zelfs gele kleur gaven aan dat de muur een warmere temperatuur had. Dat is dus geen goed teken. Glas laat warmte altijd makkelijker door dan muur; zelfs 3 laags glas.
We troffen nog een paar kleine warme plekken aan.

Aanbevelingen Van der Kleij:

  • De kierdichting van de lichtkoepel is matig. Hier kan een extra Buva Solidseal rubber in geplaatst worden.
  • De luchtdichting onder de pui in de achtergevel van de woonkamer kan verbeterd worden, door aan de binnenzijde dit kozijn luchtdicht aan te sluiten op de luchtdichte laag in de kruipruimte.
  • De onderdorpel van het voorgevelkozijn in de woonkamer kan mogelijk nog iets verbeterd worden.
  • De voordeur laat een flink luchtlek zien, maar kan helaas niet beter afgesteld worden. De rubbers hebben ook een kleine ‘slag’.

Let  bij bovenstaande foto’s ook op het verschil met de muren van de buren.

Daarna volgde de blowerdoor test: ‘s Ochtends plakten de mannen alle ventilatiegaten dicht (zoals afzuigroosters van de mechanische ventilatie, ventilatiegaten in de kelder);  de luchttoevoerroosters in de kozijnen zijn alleen dicht gezet.
Hierna werd het huis op onderdruk gezet. Peter droeg een stoomapparaat en richtte het op de te verwachten lastige plekken, zoals overgangen kozijn en muur: op sommige plekken zagen we de rook binnen komen; vaak dezelfde zwakke plekken als al gezien met de warmtebeeldcamera. Maar onder de vensterbank zagen we nu rook, waar we met de warmtebeeldopnames van buiten niets bijzonders zagen.

Rapport (pdf)