Isolatiematje voor de dakkoepel

Afgelopen zomer (2020) had ik iets geïmproviseerd tegen de felle zon. Maar ik weet dat het dakluik ook in de winter veel warmte verliest.
Toen ik besloten had mijn huis te verhuren vanaf eind van het jaar, wilde ik ook dit nu eens goed opgelost zien.

Ik benaderde twee zonweringsbedrijven met ook ervaring met dakkoepels. Ze zeiden min of meer hetzelfde over de instraling door de zon: die warmte  zou je buiten willen houden. 
Een rolluik aan de buitenkant is veel effectiever dan zonwering of een gordijn binnen. Warmte die eenmaal binnen is, gaat niet zomaar weg.
En wb het warmteverlies bij koude: je zou daar een duette, plissegordijn willen hangen; te bedienen vanaf de grond, met een stok oid. Maar er zou wel een constructie gemaakt moeten worden met latjes tegen het doorzakken van het gordijn. En die constructie laat zich niet combineren met een toegang naar buiten. De latjes zitten dan in de weg van de ladder.

Dus loste ik het zelf maar op, intussen wel op ideeën gebracht:
ik vernaaide een isolatiematje voor het kamperen tot een vierkante lap van 70×70 cm; de maat van het dakluik. 
In de hoeken naaide ik haakjes vast.
Op het raam maakte ik zuignapjes met ringetjes vast.
De haakjes boog ik vervolgens een beetje vast in het ringetje.
Dan nog een smalle en korte trekstang, zoiets als deze,  die helpt tegen het doorzakken. 
Eigenlijk heb je de isolatie alleen tijdens hitte nodig in de zomer en tijdens flinke kou in de winter. In andere tijden is het licht van de lichtkoepel juist prettig en is ene beetje afkoeling ‘s nachts geen punt. Ik koos er nu voor om hem aan één kant vast te laten; en de andere kant los te maken. De onderste balk is van staal. Met wat magneetjes blijft de isolatiemat netjes aan de rand.
We hebben gemerkt dat de ladder prima als droogrek fungeert. Wil je dat niet, dan zou je de ladder moeten plaatsen als je de twee haakjes weer vast wil maken. Ze zitten net te hoog voor een krukje.

Bij extreme hitte, in de zomer, zou je deze isolatiemat aan de buitenkant van de dakkoepel kunnen vastmaken met dezelfde zuignapjes. 

Over het maken van de dakkoepel