Isolatie: overzicht stappen

De allerbelangrijkste stap bij het energiezuinig maken van een woning betreft de isolatie. Alleen een goed geïsoleerd huis kan volstaan met weinig energie. 
Bron: Milieucentraal stap 1: Isolatie verbeteren. Heb je matige isolatie in je dak, vloer of buitenmuur (5 tot 7 cm)? Verbeter dit op termijn naar zeer goed (13 cm of meer). Vervang dubbel glas in je ramen door HR++ glas of triple glas.

Glas en spouwmuur waren al goed, toch voelde het huis ‘s winters koud aan, ook zat er wat schimmel boven het kozijn van de slaapkamers. Dan kan je nog maar één ding doen; de buitenmuren aan de buitenkant isoleren en een beetje aan de binnenkant. Of de verwarming flink hoger zetten en overal in het huis, maar dat wilde ik niet.

In Nijmegen mag je niet zomaar buiten de rooilijn bouwen. We waren enorm blij met de 14 cm naar voren stekende muurdammen aan weerszijden van het huis, waardoor we 14 cm naar buiten mochten “bouwen”. Zou deze er niet hebben gezeten of zouden we meer dan 14 cm hebben willen isoleren, dan hadden we wijziging van het bestemmingsplan moeten aanvragen. Dat is duur en kost tijd. 
Omdat het de gevel betreft en deze zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de straat gezien kan worden, hadden we wel toestemming nodig van het omgevingsloket. (voorheen welstandscommissie).

Dat gaf vertraging en extra werk: de leden van het omgevingsloket moesten zich goed kunnen voorstellen hoe ingrijpend de wijzigingen zouden worden. De architect heeft gerekend en getekend en de tekeningen en het plan moeten aanpassen aan  een aantal wensen van het omgevingsloket. Meer over de omgevingsvergunning

Een belangrijke zorg van het omgevingsloket betrof de muurdammen. Eddy had bedacht om de buitenste laag eraf te breken, te isoleren en dan te voorzien van een dun kunststof laagje in dezelfde baksteenkleur.  Zou dit wel mooi zijn? Gelukkig bleek de muurdam zeer goed geisoleerd met EPS-korrels, die daar terecht waren gekomen bij het isoleren van de spouwmuur. De muurdam bleef gewoon intact.

De isolatie zit als een theemuts om het huis heen. Het begint al 60 cm diep in de grond, pal naast het huis; vervolgens langs de muren omhoog en als één geheel over het dak. Hierbij zijn verschillende materialen gebruikt. In de bodem XPS platen  van STO; daarbovenop houtvezelplaten (STO); op het dak PIR platen (Kingspan). Alle aansluitingen met kozijnen zijn luchtdicht gemaakt, de platen zijn aan de muur bevestigd met kunststof pluggen, zodat er geen koudebruggen kunnen ontstaan.

Ook de binnenmuren kregen isolatie: 6 cm houtvezelplaat.
En ook de trap naar de kelder, het plafond van de kelder en de kruipruimte.
Alles over de binnen-isolatie

Met infraroodmetingen en blowerdoor tests zijn voor- en achteraf warmtelekken gemeten. Alles over deze testen

Alles op een rij:

 • 14 cm buitenisolatie op de muren met houtwolplaten, afwerking met stuc
 • 6 cm binnenisolatie op de muren met houtwolplaten, afgewerkt met leemstuc
 • 14 cm buitenisolatie in de bodem: XPS isolatieplaten tegen de muur aan, de gleuf van 60 cm breed en 60 cm diep is aan de tuinkant gevuld met kleikorrels
 • dakisolatie met pir platen: 24 cm afschot naar 16 cm; Rc 6
 • kruipruimte onder de woonkamer vloer extra geisoleerd met 25 cm dikke laag eps korrels
 • onderkant trap naar verdieping: isolatie met eps korrels onder doek
 • plafond kelder: geïsoleerd met 6 cm dikke pir platen

Hieronder zie je een samenvatting van foto’s en een enkel filmfragment van de bodem- en muurisolatie. 
Dit is stap 1 bij het energiezuinig maken van een woning.

Voorwerk betrof warmteverlies-metingen, plannen tekenen en aanvraag indienen bij omgevingsbureau (welstandscommissie). 

Op 21 augustus 2015 werden de plannen in orde bevonden en op 9 september begonnen Gerrit en Johan met de buitenbodemisolatie.

Uitvoeriger foto’s en beschrijvingen staan op:

 

Bodem isolatie noordzijde (achter)

 

Bodem isolatie zuidzijde:

Buiten muren noordzijde

Buitenmuren zuid:

Hieronder de situatie voor en na de isolatiemaatregelen. Duidelijk te zien:

 • betonnen dakrand in oude situatie duidelijk aanwezig, in de nieuwe, rechts geeft de aluminium strip een suggestie van diepte. Vanaf de straat is dit iets duidelijker te zien. Dit was een wens van de welstandscommissie: de belijning met de buurhuizen moest in stand blijven.
 • voorzijde: entree met voordeur is verdiept (oud) en is naar voren gehaald (nieuw). 
 • rolluiken zijn voor en achter vernieuwd. Ze pasten niet meer. In de nieuwe situatie gekozen voor lichtbruin in plaats van wit.
 • het oude zonnescherm is te zien in de oude situatie voorkant, maar het bleek lastig om hem opnieuw goed (zonder koudebruggen) te bevestigen.
 • aan de achterkant is de buitenkraan verwijderd; eigenlijk gebruikte ik hem weinig meer en ze zouden de pijp dan  moeten verlengen door de nieuwe isolatie heen. De 2 flinke regentonnen voorzien me meestal van genoeg water voor de planten.
 • de oude overkapping aan de achterzijde is ook gesneuveld vanwege de isolatiewerkzaamheden. Niet erg: er kwam nu veel meer licht de keuken in.
 • een afzuig ventilatie-opening in de keuken ontbrak in de oude situatie, is in de nieuwe situatie aangebracht.